facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kapar na orhideji, na limoni in drugo

Updated: Jan 10, 2023


Kapar na orhideji je samo eden od škodljivcev in bolezni, ki napadajo naše sobne rastline. Orhideje, limone, kaktusi, fikusi in vse kar imamo doma, ogrožajo kapar, trips, pršica, listne uši, koreninska gniloba, pomanjkanje hranil, plesni.


Preventiva je 80% kurative, zato za gnojenje uporabljam ekološka gnojila, ki tvorijo močno celično tvorbo ali tista, ki delujejo kot ekološko gnojilo z učinkom insekticida brez karence.


Poglejmo si primer orhidej in uporabo najpametnejših gnojil na svetu za preprečitev škodljivcev kot so kapar na orhideji...

Kapar na limoni, na orhideji, najdemo ga povsod
Kapar na limoni, na orhideji, najdemo ga povsod

Težave se pri orhidejah najhitreje opazijo na listih in na cvetnih popkih.

Listi so povešeni:

- rastlina je dehidrirana, zato jo čim prej zalijmo.

- korenine so zgnile, ker smo jo preveč zalivali, zato jo presadimo v svež substrat.

Kljub veliko vode in vlage se rastlina suši, zato je potrebno odstraniti star vlažen substrat in zgnite korenine.

Po presaditvi orhidejo zalijemo in orosimo z vodno mešanico Kelp tonic (1,5 ml na 1 L mlačne vode). Zaradi vsebnosti aminokislin in hranil, bo pospešila tvorbo novega koreninskega sistema in preprečila, da se na pojavi kapar na orhideji (tudi drugi škodljivci).


Cvetni popki odpadajo:

Ker so najbolj občutljivi del rastline, so tu težave najprej vidne.

- orhidejo smo zalivali z mrzlo vodo, preveč ali premalo

- orhidejo so okužile glive zaradi rosenja orhideje v večernih nočnih urah

- kapar na orhideji, tripsi, listne uši sesajo rastlino, popki so poškodovani ali se sploh ne razvijejo in odprejo

- temperatura v prostoru je nižja od 16 stopinj (falenospis) ali višja od 25 stopinj (cimbidij)

- zračna vlaga je prenizka, ker je orhideja preblizu grelnih teles

- orhideja je izpostavljena slabemu zraku (prepihu, smogu, cigaretnemu dimu, zrelemu sadju)

- orhideja je postavljena na premočno svetlobo, neposredno sonce ali preveč v temo, zato ne more zbrati dovolj potrebne energije za cvetenje

- orhideja je pregnojena ali premočno škropljena s pesticidi. Upoštevajte navodila sredstev in ne delujte po nasvetih nepoznavalcev.


Kapar na orhideji, pa tudi drugi škodljivci, niso samo vzrok, temveč tudi posledica. Radi se pojavijo tam, kjer je rastlina šibka zaradi slabih pogojev ali neupoštevanja pravil dobre vzgoje.Kapar na orhideji, kapar na limoni, listne uši, vataste uši, tripsi so nadloga stalno prisotna v naših domovih. S preprostim trikom in uporabe pravih ekoloških kvalitetnih gnojil se brez težav izognete tem težavam.

Sam uporabljam za zmanjševanje šokov pri presajanju, lepše, bolj bujne cvetove in daljše cvetenje Kelp tonic ali še raje že pripravljeno zeliščno čajno mešanico Bio-FIX.

Zakaj raje Bio-FIX? Ker vsebuje Bio-ZEL, čajno zeliščno mešanico, ki deluje kot insekticid, akaricid in fungicid in hkrati tudi Kelp tonic, oboje v obstojni obliki.

Pognojiš in istočasno preprečiš pojav škodljivcev in bolezni. Enostavno in učinkovito, 1x tedensko orhideje poškropiš in orosiš liste ter cvetove z zeliščno mešanico Bio-FIX. Voila, bi rekli Francozi, končano.

Žal tudi nekateri profesionalci, ne samo ljubiteljski vrtnarji radi igrajo igro na srečo imenovano ali bo kapar na orhideji ali ne, namesto da bi delovali preventivno! Če se pojavi kapar na orhideji uporabite ekološko gnojilo z učinkom insekticida brez karence Neem tonic. Aktivna snov po imenu azadirachtin učinkovito deluje kot preventiva in celo kurativa.

Neem tonic, učinkovito in preprosto delovanje
Neem tonic, učinkovito in preprosto delovanje

Vodna mešanica Neem tonic, ekološkega gnojila z močjo insekticida, se uporabi dvakrat na 7 dni. Orhideje se orosi in zalije substrat, zato da se uniči tudi mlade škodljivce, ki se skrivajo v substratu. 12 do 15 ml Neem tonic gnojila na 1 L mlačne vode bo zadostovalo, da se uniči kapar na orhideji, limoni, drugih rastlinah. Enako velja tudi za listne uši in druge škodljivce v našem domu.


Že samo uporaba teh ekoloških gnojil ob upoštevanju pravil dobre vzgoje orhidej zagotavlja preprečitev prej naštetih težav in pojava škodljivcev.

Saj veste, kapar na orhideji, kapar na limoni in drugi škodljivci, vse to je zgodovina, če upoštevaš pravila in gnojila uporabljaš za preventivo ali drugače vedeti moraš kako in kdaj zalivati orhidejo.

- Substrat naj bo raje bolj suh kot prevlažen (vlažnost ocenimo glede na težo, videz, za kar pa rabimo izkušnje, najboljše je kar globoko v substrat vtakniti prst).

- Orhideja se lahko namaka, še posebej poleti jo kar potopite v vodno mešanico ekološkega gnojila Kelp tonic, od minute do deset minut. Lonček je potrebno dobro odcediti.

- Tuširanje odstrani prah in osveži liste, zato to naredimo 3x do 4x letno.

- Zalivanje z zalivalko je zamudno, ker moramo substrat premočiti, kar zahteva precej časa. Lonček pri zalivanju vedno držimo v eni roki, orhidej ne zalivamo v podstavkih.

- Škropljenje po listih in cvetovih je meni najljubše, ker dobijo listi in cvetni listi tiste žive zdrave barve in svežino. Pred nočjo nikoli ne škropimo, ker vlažne cvetove hitro okuži plesen (črne pike na cvetovih so znak okužbe).

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če te ekološka pripravljena zeliščna mešanica Bio-FIX zanima in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

6,022 views

Comentarios


bottom of page