facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako zmanjšamo škropljenje v sadovnjaku

Updated: Aug 6


Ljudje neradi škropijo sadno drevje, ker se je v preteklosti veliko uporabljalo tudi ne najbolj varna sredstva za zaščito rastlin (kot se je to izkazalo kasneje). Število potrebnih škropljenj proti škodljivcem in pojavu bolezni v domačem sadovnjaku zelo zmanjšamo s pravilno oskrbo in sajenjem ustreznih sort sadnih rastlin. Število dreves določa kako obvladujemo škodljivce in bolezni, manj je dreves lažje jih obvladujemo z alternativnimi ukrepi in tudi škropimo manjkrat v kot v velikih nasadih.


Preventiva je 80% kurative!

Ukrepi, s katerimi zmanjšamo število škropljenj v sadovnjaku


Uravnotežena rez

Napaka: Učinkovita rez postane, če drevesu že ob sajenju pustimo toliko prostora kot ga potrebuje za nemoteno rast. Končno velikost drevesa je odvisna od podlage (divjaka) in lastnosti sorte. Pogosta napaka sadjarjev je premočna rez, s katero želijo drevo nadzorovati in obdržati majhno. Prav manjšanje obsega sproži v drevju ohranitveni nagon zaradi katerega je rast bolj bujna. Obilica poganjkov privablja insekte v večjem številu, gostota listov onemogoča zračnost krošnje in zadržuje vlago (idealni pogoji za razvoj glivičnih bolezni).

Sadike sadnega drevja kupujemo v drevesnicah
Sadike sadnega drevja kupujemo v drevesnicah

Rešitev: sadike kupujemo v specializiranih drevesnicah, kjer se s strokovnjaki posvetujemo o primerni podlagi in potrebnem prostoru.

Največkrat se napaka primeri pri češnjah. Češnja cepljena na sejanec potrebuje do 8 m premera in zraste do 6 m višine, tista cepljena na šibko podlago pa potrebuje le 3 m premera in zraste do 3,5 m višine. Razlika je očitna, zato sadik nikoli ne kupujemo brez informacij o podlagi in brez načrta.


Odporne sorte in sadne vrste, ki niso zahtevne

Napaka: Sadimo brez informacij o legi našega sadovnjaka, primernosti tal in znanja o vzgoji sadne vrste.

Rešitev: V domačem sadovnjaku najpogosteje sadimo jablane, hruške, češnje, slive in breskve, ter sadno drevje, ki v Sloveniji nima težav s škodljivci in boleznimi (aktinidija, kaki, figa). Ko sadimo jablane izberimo sorte odporne na škrlup in jablanovo plesen, namesto nektarin posadimo klasične stare sorte breskev, pa bo manj težav z breskovo kodravostjo.

Higiena v sadovnjaku

Napaka: V sadovnjaku izvajamo slabo higieno, ne pregledujemo drevja glede prisotnosti škodljivcev, obolelih poganjkih in drugih stanjih iz katerih lahko sklepamo o začetku težav v sadovnjaku.

Rešitev: Vse suhe lanske plodove (mumije), odstranimo najpozneje pozimi ali zgodaj spomladi, saj povzročajo okužbo novih poganjkov. Med rastno dobo redno pregledujemo in odstranjujemo obolele poganjke. Obolele poganjke ob rezi spravimo v vrečo in odnesemo iz sadovnjaka. Odpadlo obolelo listje je prenašalec bolezni, zato ga moramo jeseni obvezno pograbiti in odstranimo iz sadovnjaka.

Pod drevesom ne smejo rasti pleveli
Pod drevesom ne smejo rasti pleveli

Čist kolobar pod drevesi

Napaka: Pod drevesom pustimo rasti plevel, grmičevje, tja posadimo čebulnice, okrasno cvetje.

Rešitev: Vso rastno dobo okoli debla vzdržujemo plitvo okopan kolobar premera 1 m. Drevo prejema več hranil in vode, zaradi košnje ne povzročamo poškodb debla, skozi katere vstopajo v drevo različne bolezni. Okopana okolica debla odvrača voluharja.

Poleg sadovnjaka postavite hotel za žuželke
Poleg sadovnjaka postavite hotel za žuželke

Koristni pomočniki v vrtu 

V vrt je potrebno privabiti čim več naravnih pomočnikov. Pikapolonice, strigalice in ptice nam pomagajo pri obvladovanju uši in gosenic. V sadovnjak jih privabimo, ko postavimo hotel za žuželke in s ptičjimi valilnicami.

Na glavo poveznjen glineni cvetlični lonček napolnjen s slamo bo privabil pikapolonice in strigalice. Pikapolonice podnevi pokončajo 20 do 30 listnih uši, ličinke pikapolonic, pa so še bolj požrešne. Strigalice so aktivne ponoči.

Sinice in poljski vrabci predvsem v času gnezdenja aktivno uničujejo insekte. Valilnice nikoli ne obesimo nam mesto, kjer do nje lahko pride maček. Vhod valilnice naj bo čim više od dna valilnice. Za sinice zadošča vhod velikosti premera 28 mm, za poljskega vrabca pa 32 mm. Priporočam zaščito lesene valilnice s pločevino, da je ne razširi detel. 

Ukrepi za manj škropljenja
Ukrepi za manj škropljenja

Škropimo z izbranimi učinkovitimi sredstvi za zaščito rastlin

Leta in leta sem se boril in iskal učinkovita naravna zaščitna sredstva brez karence.

Več kot 8 let proti škodljivcem učinkovito in z izjemno učinkovitostjo škropim s pripravki , ki vsebujejo aktivno snov azadirachtin. Organsko gnojilo Neem tonic deluje kot insekticid brez karence in ne škoduje koristnim pomočnikom in opraševalcem v sadovnjaku in vrtu. Oljnata tekočina z vsebnostjo azadirachtina deluje kot gnojilo, insekticid in zaradi sojinih lectinov olja grozdnih pešk tudi na pojav bolezni. Ob pravilni uporabi učinkovito preprečuje pojav in zmanjšuje številčnost več kot 609 različnih škodljivih organizmov.

Proti glivičnim in nekaterim bakterijskim boleznim uporabljam kombinacijo zeliščne čajne mešanice Bio-Zel (nadomešča bakrene pripravke in se lahko uporablja pred med in po cvetenju) in Kelp tonic, morske alge z več kot 70 mikrohranili, aminokislinami, veliko vsebnostjo kalija in kalcija.

Preverjeno deluje proti škrlupu, cvetni moniliji, breskovi kodravosti, listni luknjičavosti, rožičevosti, rjam in podobnim boleznim sadnega drevja in vrtnin. Vsa sredstva so dovoljena za ekološko pridelavo, brez karence in priznana za uporabo v blagovni znamki biodinamikov Demeter, saj so 100% rastlinske sestave.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

2,185 views
bottom of page