facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako urediti grob za 1.november?

Updated: Feb 17, 2020

Spet je pred nami čas urejanja grobov, prižiganja sveč in spominjanja svojih prehitro izgubljenih najbližjih. Toda kaj lahko storiš, da bo zasaditev in ureditev groba čim dalj časa ohranjena, cvetoča in nepoškodovan? Kako ukrepati, da nasada ne bodo takoj ogrozili škodljivci in bolezni?


RAZLIČNI NAČINI UREDITVE GROBOV


1. TLA - PREVERJENA KLASIKA

preverjena klasika
preverjena klasika

Mačehe in krizanteme so najbolj pogosto sajene rastline na slovenskih pokopališčih, ki pa jih lahko čudovito kombiniramo s trajnicami. Predvsem mačehe se lepo ujamejo z jesensko vreso in hojhero.


2. TLA - BARVNO UJEMANJE TRAJNIC

Če si naveličan mačeh in krizantem, in želiš grobu vdahniti več drznosti in razgibanosti, poskusi s trajnicami ustvariti oblikovno in barvno harmonijo. Trajnice naj bodo čim bolj različnih oblik listov, velikosti in barv, toda v vrtnariji ne pozabi vprašati katere rastline potrebujejo podobne pogoje za življenje! Višino boš v zasaditvi dosegel z rumeno vreso, mahek bo zagotovil goste zelene blazinice, Hojhera ali iskrivka bo poskrbela za pisanost listov.

Okrasne trave, šaši, trajnice, nizki iglavci in mini grmovnice (gaulterija, pernecija, skimija) s svojimi barvnimi plodovi zagotovijo živost barv v zasaditvah.


3. MAJHNI ŽARNI GROBOVI

Žarni grobovi so manjši, ponavadi oblečeni v marmor, zato živahnost dosežeš s posaditvijo nizkih počasi rastočih pritlikavih iglavcev npr brina ali heb. Kontrast sivega marmorja in zelene barve hitro pritegne poglede. Hvaležna je tudi kombinacija jesenske vrese in mačeh ali vrese in plazečega skrečnika.


4. PREKRITI GROBOVI - TRAJNA ZASADITEV V POSODI

Trajna zasaditev v posodi - Vrtnarstvo Najdi Cerknica
Trajna zasaditev v posodi - Vrtnarstvo Najdi Cerknica

Ker grobove velikokrat pokrijejo z marmorno ploščo, okrasnim peskom ali kamenjem je potrebno strogo urejenost in sivo razbiti s trajno zasaditvijo v posodah. Spet ne gre brez vresja, hojhere in šaša, s cvetočimi trajnicami, krizantemami poskusiš vnesti barvitost in radost (pokopališče naj bo prostor lepih spominov in dobrih misli na pokojne, in ne kraj objokovanja in zamer). Okrasne trave, hebe, šaši, hojhere, plazeči skrečnik, ciklame, cvetoče hermelike, okrasno zelje, poskrbijo za izražanje kreativnosti, ter pisano paleto barv in oblik.


5. REZANO CVETJE V VAZAH

rezano cvetje v vazi
rezano cvetje v vazi

V primerjavi s trajnimi zasaditvami v posodah, rezano cvetje ponavadi zdrži v svoji lepoti do prve slane. Njegov rok trajanja je zato krajši in je bolj občutljiv na vremenske razmere.

Zaradi omejenosti s prostorom in časom pozabi na kreativnost in uporabo več različnih rastlin. Ponavadi si omejen na marjetke, nageljne, jesensko zelenje in druge za šopek primerne rastline.6. CVETLIČNI ARANŽMA

Najlepši in najbolj kratkotrajen način ureditve groba. Cvetlični aranžma na grob postavimo pred 1. novembrom. Marjete, mini nageljni in zelenje v pravilnih kombinacijah razmerjih za čudovite aranžmaja. Obiščite svojo lokalno vrtnarijo ali cvetličarno in si priskrbite najlepšega.

Cvetlični aranžmaji za 1. november - Vrtnarstvo Najdi Cerknica


7. KOMBINACIJE ZASADITEV IN POSOD

Če je to le mogoče kombiniraj zasaditve rastlin v tla s trajnimi zasaditvami v posodah, saj poskrbijo za razgibanost in popestritev dolgočasnega marmorja. Bolj je marmor temen, svetlejše naj bodo rastline, npr belocvetoče krizanteme, mleček, barvite rese, celo pisanolistni kolmež.Glavne težave na grobovih?

Škodljivci in bolezni kot na vrtovih tudi na zasaditvah na grobovih in posodah povzročajo največ težav. Uši, gosenice, pušpanova vešča, ličinke majskega hrošča in različne plesni so najbolj pogosti vzroki propada rastlin na grobovih.

Z uporabo Neem cake organskega gnojila z učinkom insekticida, tla razkužimo in poskrbimo za talne škodljivce. Kasnejše škropljenje in zalivanje z Neem tonic pa prepreči pojav uši, gosenic in vseh škodljivcev nad površjem zemlje.


Ekstremne vremenske razmere ogrožajo rastline na grobovih. Izpostavljenost vetru, mrazu in žgoči poletni pripeki močno vplivajo na rastline. Podobno lahko trdim tudi za spomladansko in poletno sušo, saj zadnja leta pada vsem manj padavin, zato je potrebno tudi nasaditve na grobovih redno zalivati ali si pomagati s preverjenimi sredstvi.


Dodajanje Bio-ZE, obogatene zeolitne moke, poskrbi za manjši vpliv suše, saj zeolit uspešno zadržuje vodo, ki bi drugače izhlapela ali pronicala v globino.

Redno škropljenje s hladno stiskanimi morskimi algami Kelp tonic, pa zaradi njihove vsebnosti aminokislin in več kot 0 mikro hranil, poskrbi za zmanjšanje in odpravo vremenskih šokov.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če imaš težka, zbita, ilovnata tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati ter te vulkanska kamenina zeolitna moka Bio-ZE zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

1,401 views

Comments


bottom of page