facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako razkužim rastlinjak

Updated: Feb 24Ekološka zelenjava bo res ekološko pridelana., če se uporablja naravna sredstva za zaščito rastlin, organska gnojila in če se tudi rastlinjak razkuži z ekološkimi sredstvi.


Rastlinjak lahko razkužim pozno jeseni ali pozimi in če vem, kaj lahko uporabim, lahko razkuževanje rastlinjaka poteka tudi, ko so v njem posajene vrtnine.


Polž, struna, gosenica, in druga golazen kot je bela muha (rastlinjakov ščitkar), trips, pršica, mrtvaška muha, vse to lahko kvari spanec vrtičkarju.


Najboljši čas za boj s polži in preprečiti, da se struna na vrtu razmnoži, je jeseni, preden se poskrijejo v globine vrta. V primeru rastlinjaka pa je časa dovolj tudi pozimi.


Kako?


Rastlinjak tla:

Uporaba pravih sredstev bo poskrbela za odpravo škodljivcev in ostankov bolezni v zemlji. Sam prisegam seveda na najboljše organsko gnojilo na tržišču Neem Cake! Izjemno velik odstotek organske mase (79,88%, kar je več kot pri drugih kvalitetnih gnojilih kot so Biogrena- 40%, Organik K - 63%, Biogvano - 25%), poleg tega deluje kot gnojilo z močjo insekticida! In to brez karence!

V rastlinjaku imam čas, ne glede na to ali imam gredice polne ali ne, pognojiti in razkužiti zemljo tudi pozimi. Zemljo enostavno pognojim z Neem cake, ekološko gnojilo vdelam v tla in zalijem. Končano, kar se tiče tal!


Rastlinjak folija:

Učinkovita in 100% razkužitev rastlinjaka je mogoče le, če se razkuži tudi folije. Po lastnih izkušnjah s terena, v primerih velikih kmetov in vrtičkarjev, je potrebno vedno dobro poškropiti tudi folije, ogrodja in tla s posebno mešanico. Na ta način bo preprečeno razmnoževanje in to je preverjeno edini način, da se v rastlinjaku ne pojavi pršica, trips, bela muha, vse do sredine poletja.

Najboljši učinek razkuževanja in preprečitev škodljivcev (trips, pršica, bela muha) dosežem s škropljenjem z mešanico organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida Neem tonic in Bio-Zel čajni zeliščni pripravek in vode (20ml Neem tonic + 3 ml Bio-Zel na 1 L mlačne vode).


Vrt tla:

Jeseni (za najboljše rezultate spomladi nujno ponovimo) zemljo v vrtu enostavno pognojimo. Kot pri rastlinjaku uporabimo organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence Neem cake (4 kg na 100 m2) . Vdelamo v zemljo in zalijemo.

Vrt rastline:

Ker mi gredo na živce tudi listne uši, jeseni zunanje rastline enostavno poškropim in zalijem. Uporabim Neem tonic, listno gnojilo brez karence, ki tako kot Neem cake, deluje kot gnojilo z močjo insekticida.

Eden pod, drugi nad površjem, poskrbi za nadloge, pa je!


Zakaj razkuževati?

Pridelek v prihodnji sezoni bo bolj zdrav in odpornejši na vreme, bolezni in škodljivce. Rdeči polži, strune na vrtu, trips, pršica, bela muha, bodo enostavno zgodovina, saj jim zaradi specifičnega vonja neema in delovanja aktivne snovi azadirachtin tako pognojena zemlja ne paše, enostavno jih ni več....Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake ali hladno stiskano olje z močjo insekticida Neem tonic zanimata in želiš izvedeti več ali ju naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom


5,102 views

Comments


bottom of page