facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako po listih določimo pomanjkanje hranil

Updated: Feb 17, 2020

Listi so ogledalo duše rastlin, njihov jezik s katerim se sporazumevajo z vrtnarji.


Da bi ugotovili počutje rastlin, moramo preprosto le opazovati stanje listov. Preko listov rastline sporočajo kaj jim manjka, česa imajo preveč, ali imajo na obisku škodljivce in bolezni, kako bolne ali zdrave so.

Seveda pa moraš najprej dobro poznati zunanji videz zdravih listov in simptome pomanjkanja makrohranil in mikrohranil (ali njihovih presežkov), da sploh prepoznaš zdravstveno stanje rastline in da lahko rastlini ustrezno pomagaš. Le če poznaš simptome, s katerimi rastline komunicirajo s svetom lahko pravilno pomagaš.


VLOGA STARIH IN MLADIH LISTOV

Ko ocenjujemo stanje rastlin, moraš vedno najprej pomisliti na pomanjkanje ali presežek mikrohranil in makrohranil, šele nato lahko pomisliš na izbruhe bolezni in napade škodljivcev.

Obnašanje in pošiljanje impulzov o težavah se namreč razlikuje med sporočili mladih listkov in sporočili starih listov.


Stopnja mobilnosti hranil določa mesto pojava znakov pomanjkanja hranil.

STARI LISTI

Če so elementi bolj mobilni znake opazujemo pri starih listih. Sem uvrščamo znake pomanjkanja dušika, fosforja, kalija in magnezija.

MLADI LISTI

Če elementi niso dovolj mobilni, se znaki pomanjkanja hranil opazijo pri mladih lisith. Sem uvrščamo znake pomanjkanja kalcija, bakra, železa, bora, mangana, molibdena, cinka in žvepla.SLIKOVNI PRIKAZI ZNAKOV POMANJKANJA HRANIL PRI RASTLINAH

Slika 1: Določanje pomanjkanja hranil pri starih ali mladih listkih

Vir: Twitter @trouttrotterSlika 2: Znaki pomanjkanja hranil pri rastlinah

Vir: Twitter @FarmerRaviVKVSlika 3: Pomanjkanje hranil za telebane - preprost vodič za začetnike

Vir Twitter @JSKPropertyRastline so kot odprta knjiga, potrebno jih je le znati brati, po listih seveda. In velja, da preveč pomeni enako težave kot premalo! Več o posameznih hranilih, zankih pomanjkanja pa v člankih Pomanjkanje makrohranil in Pomanjkanje mikrohranilČe želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

615 views

Commentaires


bottom of page