facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako izboljšamo okus kumar?

Updated: Aug 25, 2023

Kumare najdemo praktično v vsakem domačem vrtu. Radi jih imajo stari in mladi in njihova uporaba v kulinariki je neprecenljiva.

Kako izboljšamo okus kumar?
Kako izboljšamo okus kumar?

Kumare so bogate s kalijem in natrijem, nabite z vitaminom C, ne manjka jim tudi železa in vitaminov A, B1 in B2. Lupina vsebuje aktivne snovi, ki razstrupljajo in čistijo črevesje ter spodbujajo presnovo, zato jih je najbolje uživati neolupljene.

Seveda, če so domače ;)

Najboljše jih je uživati poleti, sveže nabrane, kajti poletne imajo veliko več hranil in vitaminov, kot zimske vložene kumare, ki veljajo za prav posebno delikateso.

Zimska delikatesa - domače vložene kumarice
Zimska delikatesa - domače vložene kumarice

Ker vsebujejo 97% vode, so izjemno osvežilne, hkrati pa z njimi v telo ne vnesemo veliko kalorij. Prav dejstvo, da vsebujejo veliko vode, pomembno vpliva na njihov okus, tako lupine kot užitnih semen v notranjosti ploda. Osvežilen okus kumar dajejo proste organske kisline in eterična olja, ki potrebujejo veliko vezane vode.


Zakaj so torej kumare grenke, voda in okus kumar?

Kumare potrebujejo veliko vode, veliko namakanja. Še posebej je to pomembno:

  • v času cvetenja

  • v času tvorbe plodov

Takrat morajo imeti kumare veliiiko vode, saj bodo drugače cvetovi in plodovi začeli odpadati.


Toda to menda ne vpliva na okus, oziroma zakaj je voda pomembna pri razvijanju dobrega okusa kumar?

Premalo vode - premalo kalcija = zvijanje plodov
Premalo vode - premalo kalcija = zvijanje plodov

Če kumare nimajo zadosti vode, potem rastline v plodove ne morejo dovajati dovolj kalcija. Brez kalcija se začnejo plodovi deformirati, kar opazimo kot zvijanje plodov (to je takrat, ko so kumare podobne zelenim bananam in ne kumaram).

Še huje, plodovi lahko začnejo odmirati, razvijajo se tudi grenčine. Grenak okus kumar nastaja zaradi tvorbe glikozida kolestina. Kolestin nastaja v plodovih zaradi previsoke in prenizke temperature in predvsem zaradi premajhne ali celo prevelike vlažnosti.

Prav tako moramo kumare redno nabirati, tudi če jih ne potrebujemo. Če predolgo ostanejo na sadiki, se v njih prav tako tvorijo grenčine, hkrati pa se zmanjšuje rodnost rastline.


Z rednim namakanjem in oskrbovanjem z vodo, tudi tvoje kumare ne bodo več grenke. Najlažja rešitev v boju proti grenkobi kumar pa je vzgoja sort, ki grenčin nimajo. Prepoznaš jih po tem, da tvorijo samo ženske cvetove.


Z vodo seveda ne gre pretiravati, kajti pretirana vlaga je pogosto vzrok za bolezni kumar, o katerih si preberi v prispevku Bolezni kumar - MINUTA ZA VRT.

Za krepitev rastlin, krepitev okusov z dodajanjem kalija in zaščito proti boleznim, pa kot vedno, uporabi Kelp tonic, hladno stiskane morske alge.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page