facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
 • Neem'O'holic Mitja

Jesen v vrtu - 5 nujnih opravil

5 jesenskih opravil, ki jih enostavno moramo narediti

Če to storim jeseni, bo pomlad lepša!

Vrtnarjenje mi pomeni biti eno z naravo, in ker uporabljam kvalitetna ekološka gnojila, tudi pridelavo bolj zdrave zelenjave, sadja in seveda lepših rož, ki soprogi narišejo nasmeh na obraz!

Znalo pa je vrtnarjenje biti tudi naporno in živce parajoče opravilo! Dokler nisem ugotovil nekaj trikov, zaradi katerih imam spomladi manj težav s škodljivci in boleznimi!

Kako? Pri vrtnarjenju uporabljam dobro preizkušen sistem dela, ki od mene jeseni zahteva samo nekaj preprostih nalog.

Seveda vrtnarim ekološko in ne želim uporabljati fitofarmacevtskih sredstev, zato preventiva še toliko bolj pride do izraza.

5 JESENSKIH NALOG ZA VSE, KI ŽELIJO BOLJ ZDRAV PRIDELEK IN MANJ TEŽAV V VRTU IN SADOVNJAKU


NALOGA 1: SANIRANJE MIKROPOŠKODB NA RASTLINAH:

Na to jesensko opravilo pogosto ne pomislijo niti profesionalci, kot so veliki pridelovalci. kmetje, svetovalci v vrtnarijah in drugi, pa daje NORE rezultate!

Jagodičje, sadno drevje, vinsko trto redno razkužim!
Jagodičje, sadno drevje, vinsko trto redno razkužim!

Vsaka trgatev, obiranje sadja in jagodičevja, pomeni pojav mikropoškodb na rastlinah, ki jih je treba čim hitreje odpraviti.

Kako? Z dodajanjem mikrohranil in aminokislin, ki jih vsebuje Kelp tonic.

Formula za uspeh: Takoj po obiranju trajne kulture (sadno drevje, jagodičevje, vinska trta...) orosiš in zaliješ rastline 2x v razmaku 5-7 dni. Uporabiš mešanico 10 L mlačne vode in 20 ml Kelp tonica!

Zakaj? Tako tretirane rastline bodo hitreje zaprle rane, skozi katere v rastlino vstopajo bolezni. Energijo, zaradi katere lažje (do 43,77%, odvisno od vrste rastlin) preživijo vremenske šoke kot so spomladanske zmrzali ali temperaturna nihanja, bodo shranile hitreje in v večjih količinah. Ker so odpornejše in bolje preskrbljene s hranili, se hkrati poveča tudi rodnost v prihodnji sezoni (od 12,08% do 34,22%, odvisno od vrste rastlin).

Manj težav, več pridelka, kaj 'češ lepš'ga!

Če Kelp tonicu in vodi dodam še 30 ml čajne mešanice Bio-Zel pa poskrbim še za razkužitev rastlin in zaščito proti prisotnosti gliv.

 • Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

 • Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti, klikni TUKAJ!


NALOGA 2: JESENSKO RAZKUŽEVANJE TAL, RASTLIN in RASTLINJAKOV:

Nekoč moja največja nočna mora ... škodljivci. Učinkovitost sredstev in razkuževanje tal bo precej bolj učinkovito, če že jeseni uporabiš ekološka sredstva za zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci.

Rastlinjak, vrt in rastline je potrebno jeseni razkužiti!
Rastlinjak, vrt in rastline je potrebno jeseni razkužiti!

Pravi ukrep, če ti nagajajo rdeči polži, gosenice gosenica, strune na vrtu in druga golazen (rastlinjakov ščitkar, kapusov belin, čebulna muha...).

Najboljši čas za boj s polži in strunami je zdaj, jeseni, preden se poskrijejo v globine vrta.

Kako? Uporaba pravih sredstev poskrbi za odpravo škodljivcev in ostankov bolezni v zemlji. Sam prisegam na meni najboljše organsko gnojilo na tržišču Neem Cake! Izjemno velik odstotek organske mase (79,88%, kar je več kot pri drugih kvalitetnih gnojilih kot so Biogrena- 40%, Organik K - 63%, Biogvano - 25%), Poleg tega deluje Neem Cake kot gnojilo z močjo insekticida! In to brez karence! Jeseni (za najboljše rezultate spomladi nujno ponovimo) zemljo enostavno pognojimo.

Formula za uspeh 1: 4 kg gnojila Neem cake potresi po površini zemlje in ga zadelaj v zemljo (lahko z grabljami, lopato, rokami...pomembno je, da vstopi v zemljo! in zalij tla)


Ker mi gredo na živce tudi listne uši, jeseni rastline enostavno poškropim in zalijem. Uporabim Neem tonic, listno gnojilo brez karence, ki tako kot Neem cake, deluje kot gnojilo z močjo insekticida. Eden pod, drugi nad površjem poskrbi za nadloge, pa je!

Formula za uspeh 2: 15 ml Neem tonic gnojila z močjo insekticida brez karence zmešaj z 1 L mlačne vode, orosi in zalij rastline.


Formula za uspeh 3: rastlinjaki - tripsi, pršice, bele muhe preživijo v rastlinjaku še tako nizke zimske temperature. Če se jih želiš znebiti vsaj do julija naslednje leto okrepi delovanje aktivne snovi azadirachtin, ki se nahaja v Neem tonic, z dodajanjem čajno zeliščne mešanice Bio-Zel, ki nadomešča baker, ter deluje kot insekticid, akaricid in fungicid.

Mešanica 20 ml Neem tonic + 30 ml Bio-Zel na 1 L mlačne vode služi za škropljenje po ponjavah, ogrodju in tleh (tudi v primeru solat, radičev in motovilca v rastlinjaku). Učinkovitost razkuževanja bo še boljša, če prej po tleh ali okoli sadik potresemo Neem cake.

Zakaj? Pridelek v prihodnji sezoni bo bolj zdrav in odpornejši na vreme, bolezni in škodljivce. Rdeči polži, strune na vrtu bodo enostavno zgodovina, saj jim zaradi specifičnega vonja neema tako pognojena zemlja ne paše, enostavno jih ni več....

Tripsi, pršice in bele muhe (rastlinjakov ščitkar) se ne prezimili v gubah ponjav, tleh in drugje v rastlinjaku...

 • Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti, klikni TUKAJ!

 • Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti, klikni TUKAJ!

 • Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti, klikni TUKAJ!


NALOGA 3: ZMANJŠANJE ŠOKOV PRI PRESTAVLJANJU RASTLIN:

Krepitev, krepitev, krepitev... česa že... seveda, rastlin pred šoki.

Rastlinam pred prenosom na toplo, olajšamo šok
Rastlinam, pred prenosom na toplo, olajšamo šok

Rastline, ki jih moraš pred zimo skriti v garažo, dnevno sobo, klet, (predvsem citruse, torej limone, mandarine in podobno..) pred premikanjem v zavetje (ali spomladi, preden jih daš na prosto) vedno okrepiš.

Kako? Simpl k pasulj, bi rekel moj pokojni dedek ;). Z dodajanjem mikrohranil in aminokislin, ki jih v obilju vsebuje Kelp tonic. Dan pred premikanjem rastline orosiš in zaliješ. Izzziiii.

Formula za uspeh: Uporabiš mešanico 10 L mlačne vode in 15 ml Kelp tonica! Orosiš in zaliješ rastline, najboljše 2 dni pred načrtovanim seljenjem ;)

Zakaj? Tako tretirane rastline so bolj krepke, prehranjene in bolj odporne na škodljivce. In kar je najboljše, tudi spomladi limone ne bodo odvrgle listov. Ena skrb manj.

 • Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


NALOGA 4: ČAS ZA UČENJE:

Učiš se vse življenje, zakaj bi bilo pri vrtnarjenju drugače.

Jesen in zima = čas za učenje!
Jesen in zima = čas za učenje!

Jeseni in pozimi imaš več časa, zato je to pravi čas za pridobivanje novih znanj.

Kako? Pomisli na to, kakšne so bile tvoje težave med sezono. Torej kaj je jedlo zelje, zakaj so bili listi na češnji luknjičasti in tako naprej. Preveri slike na internetu, preberi kako knjigo, oglej si videoposnetke in se nauči kako težave preprečiti.

 • Tako sem začel sam in vsako leto se naučim novih in novih trikov (moje zbrano znanje si lahko pogledaš v rubriki UČILNICA).

Zakaj? Ker imaš manj težav, če znaš vsaj približno prepoznati bolezen ali škodljivca. Ostane več časa, stroški za gnojila, škropiva so manjši, ker je preventiva 80% kurative. Vrtnarjenje bo enostavno lažje.

 • Če želiš zvedeti kako to delam jaz, in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko video nasvetov VIDEO ali si preberi članke v zbirki BLOG!

Če se prijaviš v naše novice, boš vsak teden dobil nove in nove koristne napotke, ki ti bodo olajšali vrtnarjenje!


NALOGA 5: PREGLED ZADNJE SEZONE IN NAČRTOVANJE:

V strategiji leži moč do uspeha.

Za večji uspeh načrtujmo Foto: Kosova MGT
Za večji uspeh načrtujmo Foto: Kosova MGT

Sam sem začel z vodenjem vrtnarskega dnevnika, ko sem se 15 let nazaj začasno preselil k svoji bodoči ženi, natančneje v hišo moje sedanje tašče. Vrt v popolnem kaosu, stalno spremembe, novi škodljivci in bolezni na rastlinah. Se prepoznaš? Potem sem imel vsega dovolj in ukrepal!

Kako? Začel sem voditi vrtnarski dnevnik, kamor zapišem sorte rastlin, ki sem jih posadil, katera gnojila sem uporabil, kakšen je bil pridelek, kateri škodljivci na vrtu so mi nagajali in katere bolezni so napadale moje rastline. Še vreme si zapisujem. To mora in je postalo redno opravilo.

Zakaj? S tem prihranim čas in denar, saj nič več ne ugibam kaj posaditi, katero ekološko gnojilo ima največ organske mase, kaj uporabiti za škropljenje in tako naprej.


Tako, to je mojih 5 opravil. Kaj sem dosegel z njimi? Rdeči polži, strune na vrtu, kapusov belin, čebulna muha in mnogi drugi škodljivci na vrtu so izginili za vedno v roku dobrega leta. Bolezni na rastlinah niso več noben bav bav, pridelka je več in ker uporabljam kvalitetna ekološka gnojila, sedaj brez težav na vrtu veliko časa preživijo tudi moji trije otroci.


Preventiva je 80% kurative, zato velja, pridnost jeseni in dela ne odlašaj na pomlad, splačalo se bo.

383 views0 comments
 • SoundCloud Social Icon
 • Facebook Stran
 • Naš Youtube Kanal
0