facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Izdelava in uporaba cepilne smole

Updated: Feb 17, 2020

Cepilne smole preprečujejo okužbe ran, ki nastanejo zaradi vremenskih vlivov, pregnojenosti in obrezovanja. Preprečijo izhlapevanje vode in izsušitev tkiv in celic rastlin.

Glavna naloga cepilnih smol je pospešitev cepljenja ran na naraven način, pri čemer velik delež opravimo aminokisline. Elastična zaščitna prevleka, ki nastane po nanosu cepilne smole, pospeši celjenje rane, zaščiti rano pred vremenskimi vplivi in pred vstopom gliv in bakterij v rastlino skozi poškodovano mesto. Dalj časa, kot rano pustiš neoskrbovano, slabše se bo zacelila in bolj bo rastlina ogrožena okužbam rastlinskih bolezni.

Običajne cepilne smole so sestavljene iz voskov, smol, kolofonij, loja, parafina, olj in prenesejo uporabo tudi pri zelo nizkih temperaturah. Pomembno je, da se hitro sušijo, so mehke, mazave, lepljive, brez grudic, poleti ne tekoče in pozimi ne pokajo ali trdijo.


Cepilna smola je lahko hladna ali topla, ki jo moraš pred uporabo segreti.


IZDELAVA LASTNE CEPILNE SMOLE oziroma TEKOČEGA PREMAZA

Lastno cepilno smolo oziroma premaz sem začel uporabljati ob tretiranju raka vseh sadnih dreves, saj sem tako povsem omejil širitev raka sadnega drevja.


V liter vode dodaš 30 ml Bio-ZEL zeliščne čajne mešanice, ki nadomešča bakrene pripravke in 20 ml Kelp tonica, hladno stiskanih morskih alg, ki vsebujejo kalij, kalcij, aminokilsine in več kot 70 mikrohranil.

Rane enostavno premažeš.RAK SADNEGA DREVJA

smolnat izcedek je glavni vir bakterijskih okužb drevja

V kolikor imaš težave z rakom sadnega drevja:

 • poškodovan les obrežeš in odstraniš,

 • površino rane očistiš in zgladiš z ostrim nožem

 • rano premažeš z običajno cepilno smolo ali z zgoraj opisanim tekočim premazom (30 ml Bio-Zela + 20 ml Kelp tonica na 1 L vode),

 • drevesa v zimskem času še poškropiš z mešanico Kelp tonica in Bio-ZELa in bakrenega ekološkega pripravka, ki je dostopen vsem (npr Cupravin).


Formula za uspeh: 20 ml Kelp tonic + 50 ml Bio-ZEL vmešamo v 10 L mlačne vode in 30g Cupravina (zimzelene rastline) ali 60 g Cupravina (listopadne rastline)

Naredimo 2x v zimskem času.


V poletnih mesecih uporabiš klasično koncentracijo 20 ml Kelp tonic + 25 ml Bio-ZEL na 10 L mlačne vode in sadno drevje enkrat mesečo poškropiš, z namenom omejitve in preprečitve širjenja raka sadnega drevja.

KELP TONIC - aminokisline v algah Bio-ZEL - čajni zeliščni nadomestek bakra


DRUGI RECEPTI ZA IZDELAVO CEPILNIH SMOL: Hladne Cepilne Smole:

 • 2000g smrekove smole, 100g čebeljega voska, 2 jušni žlici lanenega olja, 280g čistega špirita.

 • 750g smrekove smole, 50g kolofonije, 50g loja, 150g čistega špirita.

 • 500g smrekove smole, 600g katranske smole. 500g loja, 260g čistega špirita.

 • 450 g smrekove smole, 30g loja, 220g čistega špirita.

 • 800 g kolofonije, 30 g loja, 15 g katranske smole, 35g presejanega bukovega pepela, 90g čistega špirita.

 • 730g kolofonije, 75g čebeljega voska, 75g loja, 120g čistega špirita.

 • 65g čebeljega voska, 32g smrekove smole, 16g loja, 65 g čistega špirita.


Tople tekoče cepilne smole:

 • 1000g smrekove smole, 100g čebeljega voska in 400g loja.

 • 800g smrekove smole, 50g kolofonije in 150g loja.

 • 915g smrekove smole, 15g kolofonije, 30g loja in 40g fino presejanega pepela.

 • 1000g kolofonije, 230g lanenega olja in 500g parafina.

 • 1000g kolofonije, 150g čebeljega voska in 250g lanenega olja.


smole topimo vedno v posodi na nizkem ognju

Smrekovo smolo pred uporabo stopimo in precedimo s kosi redke tkanine v čisto, mrzlo vodo. Samo očiščeno smrekovo smolo lahko uporabimo

za pripravo cepilnih smol. Pepel presejemo. Katransko smolo pred uporabo stopimo in precedimo, da nima grudic. Na nizkem ognju v posodi raztopiš največjo količino snovi v receptu Ko se raztopi, dodaš po vrstem redu recepta šeostale snovi. Špirit dodaš postopoma med mešanjem, potem ko cela masa prevre in si jo odstavil z ognja!

Še toplo naliješ v posodice, ki jih tesno zapreš in skladiščiš tam, kjer na zmrznejo. Smole so uporabne več let, če se hladne smole strdijo, jih ponovno prekuhaš in vmešaš malo čistega špirita.

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

2,240 views

Comments


bottom of page