facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Enostavno preprečevanje bolezni rastlin

Updated: Feb 17, 2020

10 zlatih pravil za preprečevanje bolezni rastlin, ki bi jih moral izvajati vsak vrtičkar, ki kaj da nase ;) Preventiva je 80% kurative.


  • Semena in sadike naj bodo zdrava. Kupi jih le pri preverjenih prodajalcih in proizvajalcih.

  • Brez kolobarja v zelenjavnem vrtu ne gre, Nikoli ne sadimo rastline iste vrste na isto mesto, še posebej, če so bile lani okužene.

  • Bolje pozno kot prehitro. Naj te prvi spomladanski žarki ne premamijo, s sajenjem ne prehitevaj. Mraz in drugi vremenski vplivi poškodujejo rastline in povečajo možnosti okužb z rastlinskimi boleznimi.

  • Ne sadi pregosto. Če zrak med rastlinami ne kroži dobro ali če se rastline zaradi jutranje rose ne morejo hitro posušiti, se povečajo možnosti okužb z rastlinskimi boleznimi.

  • Rastline pravilno zalivaj. Mokri listi ponoči so glavni vir za razvoj okužb. Najbolje je zato zalivati zgodaj zjutraj, zato da jih sonce čez dan posuši. Škropljenje v večernem času je zgodba zase.

  • Rastline redno pregleduj in okužene dele rastlin sproti odstranjuj, zato da se bolezni ne širijo po rastlini ali med njimi.

  • Poskrbi za higieno vrta, sadovnjaka, vinograda, rastlinjaka, žive meje, cvetnih gredic! Odmrl rastlinski material je vir okužbe za naslednje leto, zato vedno odstrani odmrli rastlinski material in ga ne meči na kompost.

  • Škodljivce preventivno zatiraj, saj prenašajo bolezni in poškodujejo rastline ter tako omogočijo vdor povzročiteljem bolezni v rastline.

  • Uporabi zastirko. Zmanjša se vpliv suše, saj bo iz tal izparelo manj vode in bodo rastline močnejše in bolj odporne na bolezni in škodljivce. Pa še plevelov bo precej manj (kar spet pomeni, da bodo rastline močnejše, saj ne bode tekmovale s pleveli za hranila in vodo).

  • Pravilno redno gnojenje in preskrba s hranili, naredi rastline močne in odporne. Ne pretiravaj z dušikom (razna gnojila z gvanom so super za tvorjenje zelene listne mase, če pa jih dodamo preveč, imajo rastline hitro premalo razvit koreninski sistem, so šibke in kasneje zato tudi precej bolj občutljive na izbruhe bolezni in napade škodljivcev.


Več podrobnosti o škropilnih načrtih za posamezno sadno drevje in jagodičje si lahko pogledaš TUKAJ.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

837 views

Comments


bottom of page