facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Začetek vrtne in sadjarske sezone - s čim začeti in s katerimi gnojili?

Updated: Mar 22

Dobro uležan hlevski gnoj? Kompost? Kupljena gnojila? Urea?


Pri nas prisegamo na ekološko zaščito z ekološkimi sredstvi Terra (Neem cake, Neem tonic, Kelp tonic, Biozel...). S temi sredstvi imamo odlične rezultate, ne dodajamo ničesar drugega, predvsem pa so enostavna za uporabo in primerna tako kot gnojila kot zaščita pred boleznimi in škodljivci.


Uporabljamo jih v vrtu, rastlinjaku, sadovnjaku, pri sobnih in cvetočih rastlinah, živih mejah in pri oljkah ter tudi vinogradih!


Kako uporabljati ekološka sredstva Terra?

Začnemo z Neem cake, organskim gnojilom z največjim deležem organske mase na tržišču. 79,88% organske mase, Aktivna snov azadirachtin, ki preprečuje prisotnost polžev, strun, ogrcev v tleh, izjemno olajša začetek in kasnejše delo na vrtu. saj poleg preprečitve prisotnosti škodljivcev v tleh, poskrbi tudi za močan koreninski sistem in s tem za manj težav kasneje.


Za foliarno gnojenje in učinkovito zaščito pred škodljivci na listih uporabljamo Neem tonic, za zagotovitev aminokislin in močan koreninski sistem ter posledično odličen pridelek je najboljši Kelp tonic (100% ekološka rjava alga). Vmes pa kombiramo z ekološko čajno mešanico Biozel, ki okrepi zaščito pred boleznimi in škodljivci za še boljšo učinkovitost.
Konkretno marca je čas za sajenje čebulnic, spomladanske čebule in česna. Izjemen trik za razkuževanje in zaščito čebule, česna je celonočno namakanje čebulnic večer pred sajenjem v vodno mešanico Neem tonica (organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence, ki čebulo, česen, šalotko, srebrnjak... zaščiti pred čebulno, česnovo muho...Lončke s sadikami in semeni je potrebno škropiti.
Lončke s sadikami in semeni je potrebno škropiti.

Najboljši trik za setev doma

Ljudje radi pozabimo na škropljenje sadik v lončkih, kjer se zemlja na radiatorjih hitreje suši, zaradi česa se podaljša čas kalitve semen. Dober trik, s katerim se izognemo pozabljivosti, je naslednji: ko semena posejemo, zemljo dobro namočimo (obilno poškropimo z mešanico, kjer uporabimo morske alge Kelp tonic in mlačno vodo (1,5 ml Kelp tonic na 1 L mlačne vode). Lonček prekrijemo s prozorno folijo in s tem zagotovimo konstantno vlago in zmanjšamo število potrebnih škropljenj. Semena bodo kalila pravočasno in se razvila v močne sadike zaradi dobrih pogojev rasti in prisotnih aminokislin, ki jih vsebujejo morske alge.

Breskovo kodravost preprečimo v marcu!
Breskovo kodravost preprečimo v marcu!

Eko sadovnjak - delo marec

Marca nadaljujemo z obrezovanjem in čiščenjem sadovnjaka. Ne pozabimo na cepilno smolo in zmanjšanje šokov zaradi obrezovanja ali zmrzali.


Uporabite morske alge Kelp tonic in na topel sončen zimski dan drevesa in grmičevje okoli poldneva zalijte ali poškropite. Pomembno je, da ne pride do zamrznitve po zalivanju.


To je čas za zimsko škropljenje, s katerimo uničimo jajčeca škodljivcev - listne uši, kapar, rdeča sadna pršica. Če vreme v februarju ni bilo primerno, drevje pognojimo. Uporabimo organsko gnojilo Neem cake, ki ga po tritočkovnem sistemu sondiranja vdelamo v zemljo (na krožnici 50 cm od debla vsakih 120 stopinj s sadilnim klinom narediti 10 do 15 cm globoko luknjo v katero vsujemo Neem cake in zakrijemo s prej odstranjeno rušo).

Konec meseca marca že zacvetijo breskve in marelice, zato redno spremljamo poganjke in cvetove. Le tako lahko pravočasno in preventivno ukrepamo proti breskovi kodravosti!

Nizke temperature ponoči (pod 0 stopinj Celzija) zahtevajo zavijanje dreves v kopreno.
505 views

Comments


bottom of page