facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Eko vrt, sadovnjak - delo marec

Updated: Jan 29, 2020


Marec je mesec varljivega vremena. Toplo marčevsko sonce marsikdaj prelisiči vrtičkarje, ki že nestrpno čakajo prvih spomladanskih opravil na delu. Nikar hiteti, treba je globoko vdihniti in počakati, da zemlja ni več mokra in da se pregreje. Če zemljo obdelamo prehitro, uničimo njeno strukturo, rahlost in zračnost!

Držim se načrta - priprava, eko vrt, sadovnjak

Zemljo je potrebno prekopati že jeseni, spomladi je čas za rahljanje zemeljske grude in pripravo gredic! Ker vsakič, ko tla prekopljemo porušimo svet mikroorganizmov v tleh, je najboljše samo stalno rahljanje zemlje.

Iz zemlje najprej poberem zimske pridelke in okopljem, oplevem in uredim gredice motivilca, špinače, zimske solate, špargljev in seveda jesenskega česna in čebule. Nujno z vrta odstranim por, saj bo šel drugače v cvet.

Marca je čas za analize zemlje in gnojenje, če tega še nisem storil februarja.

Pregledam seznam nakupov sadik, semen in gnojil, ki sem ga naredil v mesecu januarju, ocenim delo v februarju in kaj bom sejal in presajal v marcu. S tem zmanjšam nepotrebne stroške podvajanja osnovnih sredstev za delo in prihranim.

Obnovim časovnico narejeno v februarju, na kateri dopolnim podatke kdaj sem sejal posamezno vrsto zelenjave. Pregledam datume sejanja, zapisane na vrečke semen, ki sem jih februarja zložil po kronološkem zaporedju.

Pred setvijo v marcu vedno upoštevam vremenske razmere in s kopreno pokrijem gredice!

Uporaba zastirke je obvezna saj z njo preprečujem rast plevela in dvigujem temperaturo zemlje.
Zakaj uporabim organska mineralna gnojila?

Zelenjava za razvoj, rast in okus porabi veliko mineralov in hranil, ki jih najlažje zagotovim z Neem cake, organskim gnojilom z največjim deležem organske mase na tržišču. 79,88% organske mase, Aktivna snov azadirachtin, ki preprečuje prisotnost polžev, strun, ogrcev v tleh, izjemno olajša začetek in kasnejše delo na vrtu. saj poleg preprečitve prisotnosti škodljivcev v tleh, poskrbi tudi za močan koreninski sistem in s tem za manj težav kasneje.

Delo na vrtu določa temperatura zemlje, ne zraka!
Delo na vrtu določa temperatura zemlje, ne zraka!

Setev - eko vrt

Čeprav je marca že toplo, mora biti temperatura zemlje nad 5 stopinj Celzija, zato počakam s sajenjem na prostem. V hladno zemljo lahko sejem grah, bob in rukolo.

Ko se temperatura zemlje dvigne med 8 in 10 stopinj posejem peteršilj, krebuljico, vodno krešo, ognjič in korenje.

Deteljo, krešo in ostale rastline za gnojenje sem včasih sejal na gredice, kamor potem sadim papriko, paradižnik, kumare in fižol. Zaradi velike količine dušika, ki se zaradi zelenega gnojenja sprosti v zemlji, so kasneje vrtnine bolj privlačne strunam in listnim ušem, zato vedno uporabim Neem cake, organsko gnojilo brez karence, ki ga prav strune ne marajo, Pomembno je, da gredice niso prazne in da preventivno zaščitim kasnejše vrtnine.


Lončke s sadikami in semeni je potrebno škropiti.
Lončke s sadikami in semeni je potrebno škropiti.

Najboljši trik za setev doma

Ljudje radi pozabimo na škropljenje sadik v lončkih, kjer se zemlja na radiatorjih hitreje suši, zaradi česa se podaljša čas kalitve semen. Dober trik s katerim se izognemo pozabljivosti je naslednji. Ko semena posejemo, zemljo dobro namočimo (obilno poškropimo z mešanico, kjer uporabimo morske alge Kelp tonic in mlačno vodo (1,5 ml Kelp tonic na 1 L mlačne vode). Lonček prekrijemo s prozorno folijo in s tem zagotovimo konstantno vlago in zmanjšamo število potrebnih škropljenj. Semena bodo kalila pravočasno in se razvila v močne sadike zaradi dobrih pogojev rasti in prisotnih aminokislin, ki jih vsebujejo morske alge.


Eko vrt - delo marec

Marca je čas za sajenje čebulnic, spomladanske čebule in česna. Izjemen trik za razkuževanje in zaščito čebule, česna je celonočno namakanje čebulnic večer pred sajenjem v vodno mešanico Neem tonica (organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence, ki čebulo, česen, šalotko, srebrnjak... zaščiti pred čebulno, česnovo muho... Ob naletu muhe naredim enako mešanico in škropim, težav z muhami nimam že več od leta 2011, pa čebule ne pokrivam in ne čakam na konec maja za sajenje.

Zelenjavni vrt sem včasih gnojil z dobro uležanim hlevskim gnojem ali kompostom, zadnja leta pa samo z Neem cake, s katerim tla prehranim in razkužim, saj učinkovito prepreči prisotnost polžev, strun, majskih in koloradskih hroščev in muh.

Če je vreme primerno posadim trajna zelišča, meliso, origano, pelin, gabez, luštrek.

Vedno tla teden dni pred načrtovanim sajenjem prekrijem s folijo ali tunelom, da se zemlja dobro segreje, toda nikoli jo po segrevanju ne prekopljem ponovno. Zadostuje, če jo pregrabim. Če bi zemljo in v njej prisotne morebitne plevele obrnil, bi semena plevelov sam sebi zasejal v vrt.

Za preprečitev mešanja semen zaradi zalivanja in stalne ureditve vrta, priporočam postavitev pregrad med gredicami, minimalne višine zalivalnega roba.

Šotne mešanice niso primerne za sajenje semen, ker jih je težko namočiti in povzročajo efekt suše. Drobna semena pomešam z zeolitno moko Bio-ZE, s katero obogatim in zrahljam tla, ter dobim boljši občutek sejanja.

Ker obožujem sladki krompir, ga sredi meseca dam nakaliti (dan za korenino). Če pa ste ljubitelj navadnega krompirja, na na dan za plod, v drugi polovici meseca tudi posadimo.

NUJNO je redno okopavati gredice, saj s tem oviramo kalitvene procese plevela. Večkrat boste okopali gredice marca, manj bo težav s pleveli poleti.

Glavni pomočniki za razkuževanje zemlje in semen v mesecu marcu!


Breskovo kodravost preprečimo v marcu!
Breskovo kodravost preprečimo v marcu!

Eko sadovnjak - delo marec

Marca sadim novo sadno drevje. Nadaljujem z obrezovanjem in čiščenjem sadovnjaka. Ne pozabim na cepilno smolo in zmanjšanje šokov zaradi obrezovanja ali zmrzali. Uporabim morske alge Kelp tonic in na topel sončen zimski dan drevesa in grmičevje okoli poldneva zalijem ali poškropim. Pomembno je, da ne pride do zamrznitve po zalivanju.

To je čas za zimsko škropljenje, s katerim uničim jajčeca škodljivcev - listne uši, kapar, rdeča sadna pršica. Če vreme v februarju ni bilo primerno, drevje pognojim. Uporabim organsko gnojilo Neem cake, ki ga po tritočkovnem sistemu sondiranja vdelam v zemljo (na krožnici 50 cm od debla vsakih 120 stopinj s sadilnim klinom naredim 10 do 15 cm globoko luknjo v katero vsujem Neem cake in zakrijem s prej odstranjeno rušo).

Konec meseca marca že zacvetijo breskve in marelice, zato redno spremljam poganjke in cvetove. Le tako lahko pravočasno in preventivno ukrepam proti breskovi kodravosti!

Nizke temperature ponoči (pod 0 stopinj Celzija) zahtevajo zavijanje dreves v kopreno.


Eko rastlinjak - delo marec

V rastlinjaku lahko v začetku marca sejemo papriko, čili, feferone, grah. Sredi meseca nastopi čas za paradižnik, proti koncu pa posejemo še rdečo peso in vse bolj popularni Pak-Choi.

Eko visoka greda, topla greda - delo marec

V toplo gredo v drugi polovici marca sejem por, blitvo, cvetačo, ohrovt, zeljem, kolerabo, glavnato solato ter številne začimbe: koper, baziliko, majaron, tolščak.

Paradižnike, paprike in feferone, ter ostale rastline, ki sem jih začel vzgajati februarja na toplem v hiši, v marcu prepikiram, preselim in presadim v toplo gredo.


Travo moramo pregrabiti tudi v marcu
Travo moramo pregrabiti tudi v marcu

Eko trata in okrasne rastline - delo marec

Če je okrasna trata prekrita s snegom, jo lahko, če to nisem storil januarja ali februarja, pognojim, saj bodo s stopljenim snegom v tla pronicala tudi vsa hranila. Preprečiti moram snežno plesen, zato v primeru obilnega snega odstranim sneg s trate, da trata dobi dovolj zraka. Golo travo prezračim in temeljito pregrabim.

Z okrasnih gredic odstranim ostanke zastirke in očistim odmrle dele rastlin.

Okrasne trajnice, rodedendrone in vrtnice, ki sem jih pozimi zaščitil pred zmrzaljo s kopreno ali plastjo šote, odvijem in obrežem.

Živa meja in grmovnice marca zahtevajo posebno nego in obvezno obrezovanje in striženje vse do nabrekanja popkov.

Na toplo sejem trajnice in enoletnice. Posadim čebulnice, predvsem gladijole, lilije in montbrecije, zaradi cvetenja od aprila do septembra.

Obvezno pognojim vse trajnice, okrasno drevje in grmovje ter živo mejo. Uporabim Neem cake, organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida, saj prepreči pojav majskih hroščev v gredicah.

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake ali hladno stiskano olje z močjo insekticida Neem tonic zanimata in želiš izvedeti več ali ju naročiti klikni TUKAJ!


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

361 views
bottom of page