facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Eko vrt, sadovnjak - delo februar


Februar je čas za prvo setev. Če sem pravočasen, si doma vzgojim kvalitetne sadike, ki jih kasneje presadim v vrt, atrij in balkon. Predvsem papriko, paradižnik in solato je potrebno sejati že februarja. Tudi brokoli, cvetača, zgodnje zelje, čebula, redkvice in rukola razvijejo močnejše sadike, ko jih v toplem zavetju sejem februarja.


Držim se načrta - priprava, eko vrt, sadovnjak

V roke vzamem seznam nakupov sadik, semen in gnojil, ki sem ga naredil v mesecu januarju. Le tako zmanjšam nepotrebne stroške podvajanja osnovnih sredstev za delo in prihranim. Naredim časovnico, na kateri si označim kdaj bom sejal posamezno vrsto zelenjave. Datume sejanja si zapišem tudi na vrečke semen, ki jih zložim po kronološkem zaporedju. Pred setvijo vedno upoštevam vremenske razmere!Prva setev - eko vrt, vzgoja sadik doma

Že nekaj let doma ne sejem semen in ne vzgajam sadik. Glavni razlog je pomanjkanje časa, drugi pa, da sodelujem s toliko vrtnarijami, kjer mi podarijo ali kjer kupim sadike, da sem postal prelen. Drugi, moj še pomembnejši razlog pa je preverjanje kvalitete sadik, saj le tako lahko brez slabe vesti svojim strankam svetujem kje naj kupijo določene sadike.

Zgodnje zelje, brokoli, cvetačo je potrebno sejati že v začetku meseca februarja. Le tako bodo sadike dovolj močne in razvite, da jih marca lahko presadimo na vrt.


Papriko za sadike sejemo vedno proti drugi polovici ali še bolje, proti koncu februarja.

Setev paradižnika naj bo vedno 10 dni za papriko, včasih celo na začetku marca. Papriko in paradižnik potrebujeta toplejšo zemljo in ju na prosto nikoli ne presadimo pred 10 majem, saj se tako izognemo morebitnim težavam zaradi zmrzali.


Če želimo vzgojiti lastne sadike čebule, pora in zelene iz semena in jih marca presaditi na vrt, moramo sejati na začetku meseca, zato je sedaj pravi čas za sejanje.

Dokler seme paradižnika in paprike ne vzklije kultipak podložimo s stiroporjem in postavimo direktno na radiator. 25 stopinj je minimalna temperatura, ki jo paprika in paradižnik potrebujeta za vznik. Da preprečimo slabo rast zaradi prenizke temperature, po vzniku na okensko polico nad radiatorjem postavimo stiropor in nanj kultipak.


Najboljši trik za setev doma

Ljudje radi pozabimo na škropljenje sadik v lončkih, kjer se zemlja na radiatorjih hitreje suši, zaradi česa se podaljša čas kalitve semen. Dober trik s katerim se izognemo pozabljivosti je naslednji. Ko semena posejemo, zemljo dobro namočimo (obilno poškropimo z mešanico, kjer uporabimo morske alge Kelp tonic in mlačno vodo (1,5 ml Kelp tonic na 1 L mlačne vode). Lonček prekrijemo s prozorno folijo in s tem zagotovimo konstantno vlago in zmanjšamo število potrebnih škropljenj. Semena bodo kalila pravočasno in se razvila v močne sadike zaradi dobrih pogojev rasti in prisotnih aminokislin, ki jih vsebujejo morske alge.Solata in kapusnice teh težav nimajo, saj kalijo pri nižjih temperaturah, zato jih sejemo lahko že v začetku februarja. Če želimo skozi celo leto imeti le doma vzgojene sadike solate, solato sejemo v mesečnih presledkih.

Solate ne pikiramo, ampak v vsako luknjo multiplošče s srednje velikimi luknjami, posejemo dve semeni. Praznih lukenj ne bo, če po nekaj dneh po vzkalitvi, odščipnemo in odstranimo šibkejšo rastlino.

Ko se pojavijo prvi kalčki solate, jo premaknemo v toplo gredo ali zastekljen balkon. Do vznika pa solata zahteva temperaturo okoli 20 stopinj.

Eko vrt - delo februar

Na primorskem solato na prostem sejejo že meseca februarja, drugje po Sloveniji pa meseca marca. Pomembno je, da počakamo da se zemlja segreje na 5 stopinj Celzija.

Če je vreme primerno in zemlja primerna za obdelavo lahko v vrt posadimo šparglje, artičoke, hren in rabarbaro.

Na Primorskem se lahko seje na prosto tudi korenček, peteršilj, kolerabica, grah, bob in sadi šalotko in čebulo. Seveda ne sme manjkati tudi zgodnji krompir. Drugje začnemo nakaljevati krompir, pri čemer stran, ki ima več očes obrnemo navzgor.


Eko sadovnjak - delo februar

Meseca februarja redno preverjam v januarju nabrane cepiče koščičarjev in začnem z nabiranjem cepičev pečkarjev kot sta jablana in hruška.

Redno preverjam vremensko napoved in nadziram stanje zaščite pred zmrzaljo zaradi obiskov divjadi.

V primeru obilice snega, februarja redno otresam moker in težak sneg.

Nujno je pregledovanje drevja zaradi jajčec škodljivcev - listne uši, kapar, rdeča sadna pršica.

Tla ob deblu prekrijem s kompostom in drevesa konec februarja gnojim. Uporabim organsko gnojilo Neem cake, ki ga po tritočkovnem sistemu sondiranja vdelam v zemljo (na krožnici 50 cm od debla vsakih 120 stopinj s sadilnim klinom naredim 10 do 15 cm globoko luknjo v katero vsujem Neem cake in zakrijem s prej odstranjeno rušo).

Čas je za zimski rez in odstranitev bolnih in poškodovanih vejic. Zmerno in enakomerno obrezovanje bo drevje pomladilo in zagotovilo boljše pogoje za razvoj plodov v rastni sezoni. Ne pozabimo na cepilno smolo in zmanjšanje šokov zaradi obrezovanja ali zmrzali. Uporabimo morske alge Kelp tonic in na topel sončen zimski dan drevesa in grmičevje okoli poldneva zalijemo ali poškropimo. Pomembno je, da ne pride do zamrznitev po zalivanju.

Čas je za saditev novih sadik ribeza in kosmulj in za obrezovanje grmov rdečega ribeza in kosmulje, kjer tik ob tleh odstranim star les, veje , saj tako zagotovim, da svetloba prodre v notranjost grmov. Da bi se grmi ribeza razvijali v širino, jim porežem vršičke.

Čas je za obrezovanje breskev in oljk na Primorskem in da pri kiviju obrežem ženske aktinidije.Eko rastlinjak - delo februar

V neogrevan rastlinjak konec februarja sejemo mehkolistne sorte solat, zgodnje zelje, brokoli, cvetačo in kolerabico.


Eko visoka greda, topla greda - delo januar

Pripravimo toplo gredo in jo nekaj sončnih dni pred setvijo ogrevamo. Tudi v toplo gredo konec februarja sejemo mehkolistne sorte solat, zgodnje zelje, brokoli, cvetačo in kolerabico. Manjkati ne smeta rukola in redkvica, saj kalita že pri temperaturi 2 stopinj Celzija. V toplo gredo lahko konec februarja posejem tudi čebulo.Eko trata in okrasne rastline - delo februar

Če je okrasna trata prekrita s snegom, jo lahko, če to nismo storili januarja, pognojimo, saj bodo s stopljenim snegom v tla pronicala tudi vsa hranila.

Preprečiti moramo snežno plesen, zato po obilnem sneženju skidamo sneg s trate, da trata dobi dovolj zraka.

Če to nismo storili januarja okrasne trajnice, rodedendrone in vrtnice zaščitimo pred zmrzaljo s kopreno ali plastjo šote. Na toplo lahko v zabojček sejemo lobelijo, zajčke, petelinov greben, dalije, petunije, kadulje.


Pripravimo si seznam cvetočih čebulnic:

gladiole in lilije - cvetijo od aprila do septembra,

dalije - cvetijo od avgusta do septembra,

orjaški luk - cveti maja,

modri luk- cveti junija,

gomoljne begonije - cvetijo od junija do oktobra,


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake ali hladno stiskano olje z močjo insekticida Neem tonic zanimata in želiš izvedeti več ali ju naročiti klikni TUKAJ!

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

618 views

Commentaires


bottom of page