facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Eko vrt, sadovnjak - delo januar

Januar je čas za zimske radosti. Pri nas doma uživamo, ko je okolica pobeljena s svežo snežno odejo, zato ne mine dan, ko se z otroci ne kepamo, sankamo ali smučamo z bližnjega hriba. Čeprav zemlja pozimi počiva, si moram tudi januarja vzeti čas za naš eko vrt, eko sadovnjak, predvsem pa za delo v rastlinjaku in za načrtovanje.


Toda preden se lotim dela, januar je vedno čas načrtovanja nove sezone!


Načrtovanje nove sezone - eko vrt, sadovnjak

Upoštevati moram kolobar, kdo so dobri in slabi sosedje, izbrati katere vrtnine bom posadil, ter jih razvrstiti po gredicah. Če se boste tega lotili prvič, boste hvaležni za list papirja, barvne svinčnike in čas, ki ga boste vložili v načrtovanje v vaš eko vrt.

Pametno načrtovanje sajenja se obrestuje v manj težavah zaradi bolezni in škodljivcev in bolj bogatem pridelku.

Primer načrta vrta, seznam dobrih in slabih sosedov in pravila kolobarjenja so na razpolago na spodnjih povezavah.


Priprava in analiza, pregled vrtnega orodja in ostankov gnojil - eko vrt, sadovnjak

Ponavadi se doma vedno valja kakšna vrečka s semeni. Če je seme starejše od petih let roma v bio smeti. To je čas, ko preverjamo kaljivost in moji otroci uživajo v delanju kalilnih testov. Kalilni test naredimo tako, da v večkrat prepognjeno mokro papirnato brisačko položimo nekaj semen. Vse skupaj zavijemo v prozorno folijo, da preprečimo izsuševanje in počakamo da kali. Vsak si izbere svoja semena in potem tekmujemo in se prepiramo, kdo bo zmagovalec. Obdržimo samo semena, ki hitro in enakomerno kalijo.


Preverimo stanje vrtnega orodja in očistimo, podmažemo, nabrusimo, zamenjamo škarje, cepilni nož, žago. Preverimo šobe na škropilnicah in ocenimo uspešnost gnojil ter naredimo prve sezname nakupov sadik, semen in gnojil glede na preteklo sezono. S tem zmanjšamo nepotrebne stroške podvajanja osnovnih sredstev za delo.Eko vrt - delo januar

Odvisno od vremenskih razmer na prostem obiram predvsem listnati in glavnati ohrovt. Do konca januarja se obdrži tudi brstični ohrovt, a ga na našem vrtu ni. Razlog leži v meni, saj ne morem več niti pomisliti nanj, kaj šele zavohati. 20 let nazaj sem imel po polnem krožniku brstičnega ohrovta take prebavne težave, da mi postane slabo že če zaslišim besedi brstični ohrovt. Brrr.


Eko sadovnjak - delo januar

Nabiranje in shranjevanje cepičev se začne konec januarja, ko sadno drevje miruje. Na sončni strani krošnje naberemo enoletne dozorele, kot svinčnik debele poganjke.

Cepiče lahko hranimo v rastlinjaku, kleti, vrtni lopi. Poskrbeti moramo za temperaturo okoli 4 stopinje in preprečiti da zmrznejo ali da bi bila temperatura previsoka. Če jih hranimo v hladilniku, jih zavijemo v vlažen papir in postavimo v predal k zelenjavi in nikoli k sadju. Tudi zmerno vlažen pesek bo primeren.


Januar je čas, ko v gozdu hrane primanjkuje in sadovnjak rada obišče divjad, zato je potrebno z mrežami zaščititi debla še pred snegom in popraviti ograjo.


Preverimo in naredimo zaščito pred zmrzaljo. Uporabimo lahko zimsko kopreno, slamo, koruznico izoliramo občutljive drevesne sorte pred zmrzalmi (figa, granatno jabolko, kivi, kaki). Če ste po obiranju plodov drevesa dvakrat v roku 7 dni orosili in zalili z vodno mešanico Kelp tonica (morske Alge Kelp tonic, vsebujejo ogromno aminokisin, mikrohranil in zmanjšujejo šoke zaradi vremena, dvigajo rodnost, uporabimo 2 ml Kelp tonic na 1 L mlačne vode) potem bodo drevesa zmrzal preživele precej lažje in spomladi imele boljši štart v sezono.

Belež na delih obnovimo pred koncem zime, a le po potrebi in vedno v suhem vremenu.


V primeru obilice snega, januarja redno otresamo moker in težak sneg. Jagodičevju povežemo poganjke z vrvico.Eko rastlinjak - delo januar

Rastlinjak je januarja poln dobrin. Zimska solata, motovilec, blitva, špinača, radič, zelje, kitajsko zelje in radiči prezimijo v rastlinjaku brez težav, zato lahko vedno najdejo pot na našo mizo.

Velikost rastlinjaka vpliva na temperaturo v njem. Manjši je rastlinjak, prej se ohladi, zato je v neogrevanem rastlinjaku v dnevih brez sonca, temperatura hitro enaka tisti zunaj. Ko je dan topel je rastlinjak priporočljivo prezračiti.

Sami se moramo odločiti ali bomo sejali že januarja. Če se lotimo dela, potem v rastlinjak januarja ponavadi posejemo blitvo, peteršilj, grah, bob, zimski portulak in predvsem meni najljubšo rukolo in motovilec (če ga nimate več). Motovilec je najbolje sejati v multiplošče in presaditi, ko sadike zrastejo do primerne velikosti. Če zadaneš na lotu, najdeš tudi prve sadike letnih solat, Tudi česen in čebulo lahko posadimo januarja.


Eko visoka greda, topla greda - delo januar

Visoka greda januarja počiva in je ne prekopavamo, ničesar ne sejemo in ne sadimo. Poskrbimo pa da je prekrita z zastirko. Na ta način se ohrani kompost in mikroorganizmi.


Topla greda je idealno mesto za zasipnico v kateri shranimo korenje, repo, rdečo peso in zeleno, poskrbimo le da se plodovi med seboj ne dotikajo.

Januar je čas za setev rukole in portulaka, dobro pa v topli gredi prezimijo radiči, zelje, endivija, špinača in motovilec.


Eko trata in okrasne rastline - delo januar

Če je okrasna trata prekrita s snegom, jo lahko pognojimo, saj bodo s stopljenim snegom v tla pronicala tudi vsa hranila.

Preprečiti moramo snežno plesen, zato po obilnem sneženju skidamo sneg s trate, da trata dobi dovolj zraka.

Okrasne trajnice, rodedendrone in vrtnice zaščitimo pred zmrzaljo s kopreno ali plastjo šote.


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

212 views

Comentarios


bottom of page