Čili vsebuje kapsaicin, snov, zaradi katere čili dosega svojo pekočnost. Da bi ugotovil moč in pekočnost je ameriši farmacevt Wilbur Lincoln Scoville iznašel test za merjenje moči čilijev in oblikoval posebno tabelo pekočnosti.
Čili lestvica s katero merimo pekočnost ćilijev se imenuje skovilova lestvica (SHU) - scoville heatunit. Pekočnost čilijev znaša od 0 pa do malo več kot 2 000 000 SHU.
Čili lestvica
Vrste čilija in njihova moč, ki ga najpogosteje sadimo so:
Capsicum annuum (jalapeno, kajenski poper) 0 - 100 000 SHU
Capsicum baccatum (bishops crown, aji amarillo) 30 000 - 50 000 SHU
Capsicum chinense (habanero, scorpion, naga, bhut jolokia) 100 000 - 2 000 000 SHU
Capsicum frutescens (tabasco, bird eye) 50 000 - 250 000 SHU
Capsicum pubescens (rocoto) 100 000 - 300 000 SHU
Kapsaicin ima glede na raziskave tudi številne pozitivne lastnosti. Pa poglejmo katere?
Nekaj zdravilnih lastnosti kapsaicina:
zavira raka prostate
znižuje visok krvni pritisk
lajša bolečino ob migreni in glavobolih
lajša bolečine v sinusih – odpira zamašen nos
zdravi črevesna vnetja
pospešuje delovanje metabolizma - hujšanje
zmanjšuje holesterol
Več o čili vzgoju, vse potrebno za sajenje čilija, opisi za sorte čilija si preberi v člankih:
Ekološka vzgoja čilija, Čili🌶️📖- kako prepoznati čili sorte, Čili sorte 🔥😅 - najbolj pogoste v Sloveniji, Čili 🌶️ - dobri 🥰 in slabi sosedje 🤢.
Če želiš izvedeti in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko nasvetov UČILNICA!