facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
 • Neem'O'holic Mitja

Čebulna muha - učinkoviti ukrepi za ekološko zatiranje

Updated: Jan 29, 2020


Čebulna muha - učinkovito ekološko zatiranje, preventiva in kurativa


Včasih učinkoviti insekticidi vrtičkarjem, zaradi dolge karenčne dobe, niso bili dostopni brez ali z opravljenim izpitom za varno delo s FFS.

Enako velja tudi danes, kar povzroča med vrtičkarji, ki bi želeli pridelovati svojo čebulo, precej slabe volje. Žal še danes veliko "strokovnjakov" ne pozna učinkov azadirachtina, aktivne snovi v naravnem gnojilu z močjo insekticida Neem cake ali Neem tonic. Zato še sedaj mislijo, da naravno učinkovito sredstvo za zaščito čebule pred čebulno muho in uničenje le te, ne obstaja. Pa temu ni tako!


Cebulna muha na cvetoci cebuli
Cebulna muha na cvetoci cebuli

Kolobar, razkuževanje tal, odstranjevanje plevela in okopavanje, vetrovna lega, pravilno prekrivanje gredic, rumene lepljive plošče, namakanje v naravnem gnojilu/insekticidu in preventivno škropljenje, mešani posevki, vse to so koraki, zaradi katerih čebulna muha v vrtu nikoli več ne bo povzročala težav.


 • Kolobar:

uporabimo širok kolobar, najbolje je sajenje čebule na isto mesto vsako peto leto, oziroma minejo naj vsaj tri leta preden čebulo sadimo na isto mesto. Tla bogata z organsko maso nimajo prisotnosti čebulne muhe in drugih muh, zato je tla priporočljivo razkužiti in gnojiti z Neem cake, organskim gnojilom.

 • Razkuževanje tal:

Čebulna muha prezimi, kar pomeni, da je potrebno tla razkužiti. Za razkuževanje tal in preprečitev razvoja ličink čebulne muhe uporabimo Neem cake, naravno organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida. Prisotnost aktivne snovi azadirachtin v neemu aktivno in izredno učinkovito prepreči razvoj bub in čebulne muhe, ki na nadaljevanje razvoja pozimi čaka v zemlji.

Azadirachtin aktivno in 100% učinkovito prepreči izbruh čebulne muhe zaradi prisotnosti preteklo sezono, zato je potrebno zemljo razkužiti z gnojenjem z Neem cake dvakrat letno, jeseni in spomladi. Uporabimo 4 kg Neem cake gnojila na 100 m2.


 • Namakanje v naravnem gnojilu/insekticidu in preventivno škropljenje:

Namakanje: naredimo vodno mešanico, kjer uporabimo organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic. Zamašek gnojila (15ml) raztopimo v 1 L mlačne vode in čebulčke pustimo namočene celo noč, pred načrtovanim sajenjem . Čebulčke zjutraj s papirnato brisačko osušimo in posadimo. V času naletov ponovno uporabimo Neem tonic in sadike poškropimo. Neem tonic deluje na jajčeca in ličinke (v primeru okužbe, mešanica je identična, sadike je poleg škropljenja potrebno tudi zaliti in postopek ponoviti čez 7 dni).

Po rezultatih sodeč prekrivanje ob takem delu ni potrebno.

Preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence, učinkovito prepreči prisotnost čebulne muhe na čebuli, česnu, itd. Čebulna muha enostavno ne zavoha čebule in je zaradi specifičnega vonja ne prepozna kot čebulo, česen, šalotko, zato ne pušča zalege okoli nasadov čebulnic

Pomembno je redno pregledovanje prisotnosti listov in okolice rastlin ter rumenih lepljivih plošč, da bi ugotovili prisotnost jajčec in naleta muh.

Kljub voskastim listom čebule, se bo oljnata vodna mešanica dobro prijela listov čebule in učinkovito preprečevala prisotnost čebulne muhe.

 • Odstranjevanje plevela in okopavanje:

Več je plevela, več je možnosti gostiteljev, kamor čebulna muha odlaga svoja jajčeca (npr regrat), zato je potrebno plevele redno odstranjevati. Rahljanje zemlje okoli čebule, odsotnost plevelov povečuje pridelek in zmanjšuje prisotnost čebulne muhe. Čebulna muha slabo leta, zato zemljo okopavamo okoli čebule na vetrovne dni.

 • Vetrovna lega:

Čebulo sadimo na vetrovno lego, kar zmanjša možnost, da bi čebulo napadla čebulna muha. Čebulna muha je slab letalec! Hkrati preventivno ukrepamo proti boleznim čebule (gnilobe itd).

Vetrovna lega zmanjšuje prisotnost čebulne muhe
Vetrovna lega zmanjšuje prisotnost čebulne muhe
 • Prekrivanje gredic:

Čebulo prekrijemo s kopreno, zavesami, belo tkanino, vendar vedno čez oporo z loki višine vsaj 50 cm nad gredico, saj čebula ne mara ploskega prekrivanja. Poskrbimo, da tkanina ni raztrgana in da so robovi prekriti z zemljo, da veter ne dviguje tkanine in ustvarja odprti. Tkanina, zavese naj bodo vedno bele barve, saj čebulna muha, ne mara bele barve.

 • Rumene lepljive plošče:

Čebulna muha leti največ do 30 cm nad čebulo, zato rumene lepljive plošče obesimo od 20 do 30 cm nad čebulo. Služijo kot izvrsten indikator, ki pove, kdaj je čas za preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence.

 • Mešani posevki:

Korenje in zelena z vonjem odganjata čebulno muho, čebula odganja korenjevo muho. Spomladi zaradi različnega časa sajenja ta ukrep ni zelo učinkovit, izjemno pa nam pride prav jeseni. Dobri sosedje so solata, motovilec, pastinak, azijska listna zelenjava, bučke, kumare in paradižnik. Nikakor pa čebuli ne odgovarjajo stročnice, kapusnice, krompir, špinača in beluši.Če želiš še bolj spoznati čebulno muho in izvedeti znake napada čebulne muhe na vrtnine, si preberi članek Znaki okužbe s čebulno muho.


Za več informacij o količinah si oglej rubriko ŠKROPILNI NAČRTI – ČEBULA! Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

11,308 views0 comments
 • SoundCloud Social Icon
 • Facebook Stran
 • Naš Youtube Kanal
0