facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou Čajota ali mehiška buča???
top of page

Čajota ali mehiška buča???

Updated: Aug 6, 2023

Čajota je bučovka prav posebne vrste. Njeno meso je nežno zeleno in sočno, z limoninim pridihom svežine. Sliši se dobro, kajne? Zakaj čajota ne bi popestrila vrta tudi tebi?

čajota

OPIS: Čajota - Sechium edule

mehiška buča
  • Čajota je zelo bujno rastoča in dolga vzpenjavka, ki potrebuje veliko prostora in močno oporo.

  • Njeno meso je nežnejše in sočnejše od bučke, nežno zelene barve, nežnega okusa s pridihom limone.

  • Listi čajote so podobnega videza kot pri kumarah, vendar večji.

  • Za razliko od drugih bučovk, v svoji sredici ne skriva semen, ampak koščico.

  • Poznamo čajote z bodicami, najde se tudi kakšna brez bodic.

  • Plodovi so večinoma težki med 150 in 250 g, pogosto celo več.

POZOR: zaradi svojih bodic jo poznamo tudi pod imenom BODEČA BUČA, ker jo največ gojijo v Mehiki, jo boš v marsikateri vrtnariji našel pod imenom MEHIŠKA BUČA


VZGOJA POPOLNE ČAJOTE

vzgoja čajote
  • da bo čajota res bogato rodila, bo potrebovala veliko rednega zalivanja, saj je čajota zelo velika porabnica vode

  • čajota potrebuje močno oporo, najbolje kovinsko, saj zraste tudi do 10 ali celo 20 m

  • bolj kvalitetni in lepši so plodovi, ki jih jeseni izbereš za sajenje in shraniš v hladnem prostoru, boljši bo pridelek naslednje leto

  • plodove za sajenje vedno izbereš jeseni in jih pozimi hraniš zavite v papir

  • kalič požene konec zime, zato čajote sadimo v kvaliteten substrat najkasneje v drugi polovici februarja

  • POZOR: čajote sadimo kar cele, zato koščic ni potrebno shranjevati

Kaj moraš paziti pri sajenju in vzgoji čajote?

  • čajota je toplotno zahtevna in občutljiva na mraz, zato moraš paziti na pogoje sajenja in ne saditi prehitro, najbolje v drugi polovici maja, ko na prosto presajaš paradižnik, papriko, kumaro in druge plodovke

  • v loncih čajoto gojiš največ 3 do 4 mesece, pri čemer mora biti lonec v toplem ogrevanem prostoru ali rastlinjaku na svetlem mestu

  • ker čajota potrebuje oporo, poganjke priveži na oporo

  • na stalno mesto v vrtu čajoto presadiš v drugi polovici meseca maja

  • tla morajo biti dobro pognojena, najbolje z organskim gnojilom Neem cake, ki vsebuje kar 80% organske mase, hkrati pa zaradi svojega insekticidnega delovanja, prepreči prisotnost talnih škodljivcev,

  • uporabi zastirko, saj morajo tla dobro zadrževati vlago. Pomagaš si lahko z vulkansko kamnino Bio ZE, zeolitno moko, ki rahlja tla in povečuje zračnost tal zaradi tvorbe mikro in makro por v zemlji. Ker zeolitna moka hkrati zadržuje vlago in presežek nitratov, ni nevarnosti, da čajota na tvojem vrtu ne bi bujno rodila

  • voda, voda, voda, poleti čajoto dobro zalij in namoči, najbolje kar vsak dan z 10 L vode

  • čajota je velik porabnik kalija, ki ga moraš za okusen in bogat pridelek dodajati foliarno s škropljenjem. Uporabi Kelp tonic, morske alge z obilico kalija, kalcija in aminokislin, s katerimi zmanjšuješ tudi šoke zaradi poletnega vremena

Formula za uspeh: 1 ml Kelp tonic + 1 L mlačne vode, najbolje škropiti vsakih 7 dni

  • plod čajote se razvije v 4 tednih

  • posamezne rastline dajo tudi 20 kg plodov


Kako obirati čajoto?

  • čajoto oberi šele 3 do 4 mesece po sajenju

  • uporabi rokavice, saj ima plod polno ostrih bodic

Čajota v kulinariki

čajota v kulinariki
  • VSI deli čajote so užitni

  • liste uporabi kot čaj, saj zmanjšujejo sladkor in slabi holesterol

  • liste in meso plodov uporabi v smoothiju, kajti meso je polno aminokislin, vitamina C, B kompleksa in vode, zato deluje očiščevalno

  • koščica ima surova bogat oreškast okus, še boljša pa je ocvrta, saj spominja na kostanj

  • Meso plodov čajote ima lahko povsem drugačen okus, odvisno od načina priprave, saj čajoto lahko uživaš surovo, dušeno, pečeno ali ocvrto!

  • plodovi so zaradi velike količine vode primerni tudi za hladno stisnjene sokove

  • Med kuho meso ne razpade, potrebuje pa vsaj 15 do 20 minut kuhe.

  • Okusi čajote spominjajo na: okus kolerabice z limono, dušeni plodovi so podobnega okusa kot cvetača

  • čajota je uporabna za nadeve, pite, zavitke, omlete, kompote, omlete

POZOR: ker se ostre bodice čajote ne zmehčajo, je najboljše plod nabosti na vilico, odrezati bodice in temeljito olupiti.


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če imaš težka, zbita, ilovnata tla ter jih želiš razkužiti in zmanjšati vpliv vlage na bolezni ter te vulkanska kamenina zeolitna moka Bio-ZE zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš izvedeti in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko nasvetov UČILNICA!



bottom of page