facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Božično drevo - ekološka smreka ali jelka

Updated: Aug 6, 2023


Božično drevo ali novoletno drevo, vse več ljudi se odloča za nakupe živih smrečic ali jelk in kitajska plastika ostaja na policah trgovin. Toda, če želiš imeti res lepo ohranjeno živo božično ali novoletno drevo moraš najprej upoštevati nekaj pravil!


Božično drevo
Božično drevo

Kako izbrati pravo božično novoletno drevo?

3 PRAVILA IZBIRE BOŽIČNO NOVOLETNEGA DREVESA:


1. Kaj ne bom storil?

a) kupil plastičnega drevesa! O tem sploh ni potrebno govoriti... razkroj plastike, poraba vode, goriva, da je sploh prišla k nam (tudi če je slovenskega izvora, to še ne opravičuje nakupa plastičnega drevesca, čeprav kupujmo slovensko).

b) šel v gozd in sam posekal drevo. Halooo, tista popolno obraščena in prelepa božično novoletna drevesa rastejo na plantažah ali travnikih, zanje skrbijo profesionalci, kot mi za svoje otroke. Vsaka smreka ali jelka pač ne more biti idealnega videza, tiste najlepše, mlade, lepo rastoče, so osnova, zaradi katerih imamo v Sloveniji tako veliko gozdov, in prav take gozdni pirati najraje posekajo. Z vsako, ki zapusti gozd, naredimo nepopravljivo škodo v prihodnosti, zato nekontroliranemu ropanju naših gozdov recimo ne (tudi če sekaš v svojem gozdu, si zaradi škode, ki jo povzročiš, pljuvaš v lastno skledo).


Omorika božične jelke
Božične jelke drevesnica

2. Ugotovil kaj sploh hočem!

Najprej moram vedeti kam bom drevo sploh postavil, saj je od tega odvisno kaj bo krasilo moj dom!

a) božično novoletno drevo bom imel v notranjem prostoru

b) božično novoletno drevo bo krasilo moja vhodna vrata, balkon ali vrt


a) V notranji prostor lahko postavimo odrezane smreke in jelke ali prav za čas praznikov gojene smreke in jelke za notranjo uporabo, ki jih ponavadi kupimo v drevesnicah. Njihova glavna značilnost je drobna in slabo razvita koreninska gruda, zato je žal tudi po končanih praznikih ne moremo posaditi na vrt!

Ker so notranji prostori ogrevani, pri nas doma vedno izberemo jelko, že samo zato, ker jelke ne odmetavajo iglic kot smreke. Uporaba posebnega stojala, ki omogoča, da vsaj nekaj cm spodnjega odrezanega dela debla smreke ali jelke stoji v vodi, občutno podaljša obstojnost iglic in prepreči njihovo odpadanje pri smrekah. Če v vodo nalijemo morske alge Kelp tonic (2 ml Kelp tonic na 1 L mlačne vode), zaradi za ekološka gnojila, ogromne količine mikrohranil in aminokislin, še dodatno podaljšamo obstojnost iglic na smrekah in hkrati poskrbimo za še bolj temno zeleno barvo iglic!.

b) Pred vhod ali na balkon pa postavimo kako nizko jelko, stožčasto smreko in tiste iglavce, ki spadajo v skalnjake. V boljših vrtnarijah jih najdeš brez težav.

3. Na kaj moram paziti ob nakupu?

a) Ko grem na tržnico ali drugam kupovati božično novoletno drevo, naj bo to smreka ali jelka, moram preveriti, da ima prodajalec za vsako drevo ustrezen certifikat, ponavadi nalepko Zavoda za gozdove Slovenije ali kako drugo potrdilo kontrolirane proizvodnje iz Skandinavije, Nemčije, Poljske, skratka severne Evrope, kjer je takih božičnih plantaž največ.

b) Da ne bom v notranje prostore za dalj časa postavil smreke ali jelke, ki je namenjena za sajenje zunaj, v moj vrt. Toplota doma, namreč iglavce namenjene zunanji vzgoji prelisiči. Po treh tednih ogrevanja, so drevesa prepričana, da je nastopila pomlad. Ko jih po praznikih vrnemo na vrt, jih od šoka enostavno pobere.

božična jelka
božična jelka lai smreka

Tako, praznikov je konec, drevesa ne potrebujem več, kaj naj torej naredim?

a) če sem imel rezano smreko ali jelko, potem drevo razžagam in ne skurim v kaminu (pepela iglavcev nikoli ne mečem na vrt!). Nikoli ostankov drevesa ne mečem na kompost, temveč drevo razžagam in poskrbim za varen odvoz v smetnjaku namenjenem bio odpadkom.

b) če je dom krasila jelka ali smreka namenjena občudovanju zunanjega vrta, dva dni preden drevo vrnem na vrt, poskrbim za zmanjšanje šokov in drevo dobro zalijem in orosim z mešanico Kelp tonica in vode (morske alge Kelp tonic 2,0 ml in 1L mlačne vode).

Spomladi pa drevo presadim in zalijem z identično mešanico morskih alg Kelp tonic in vode in tako povečam možnosti preživetja.


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.


Prijetne praznike želim vsem skupaj.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page