facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Bolezni sadnega drevja

Updated: Aug 6, 2023

Ljudje se mi vse večkrat pritožujejo zaradi vse večjega razmaha bolezni sadnega drevja, ki jih z uveljavljenimi načini varovanja ne morejo obvladovati. Drevje opazno propada, rodi slabo ali pa sploh ne, na skorji se pojavljajo rane in tako naprej.


Ko ugotoviš, da z drevesom nekaj ne "štima", je čas za ukrepanje., saj prepozno ukrepanje povzroči širjenje bolezni z okuženih na zdrava drevesa.

Glivične bolezni sadnega drevja obvladam s pravočasnim škropljenjem, novejše bolezni, ki jih povzročajo bakterije, virusi in jih prenašajo insekti, pa bi bile težje obvladljive, če bi uporabil le predpisana sredstva za obvladovanje insektov. Bakterije in viruse omejujem z uporabo zdravih sadik, podlag in cepičev ter skrbno odstranjujem obolelo drevje.

Bolezni sadnega drevja, kako jih preprečiti?
Bolezni sadnega drevja, kako jih preprečiti?

Na srečo sem že pred leti dobro spoznal čudežno drevo z imenom Azadirachta indica, ki ga večina ljubiteljev pozna pod imenom Neem. Vsi deli drevesa so koristni, nimajo stranskih negativnih učinkov na okolje, ljudi in koristne žuželke. Pri nas ga uporabljamo kot gnojilo z učinkom insekticida brez karence (Neem cake in Neem tonic), kot prehransko dopolnilo (Bio Neem prah lastne proizvodnje), v obliki ajurvedskih kozmetičnih izdelkov (zobna pasta, različne kreme, šamponi, ustna voda, sprej proti mrčesu...).


bolezni sadnega drevja
bolezni sadnega drevja

Leta študija, izobraževanja in preizkusov so podlaga za uporabo mešanice, v kateri so morske alge Kelp tonic in čajno zeliščni pripravek Bio-Zel, ki nadomešča uporabo bakrenih pripravkov za preprečevanje bolezni sadnega drevja. Skupna mešanica je izredno učinkovita pri odpravi glivičnih obolenj in se za razliko od ostalih lahko uporablja tudi med cvetenjem, po cvetenju oziroma tudi skozi celotno rastno dobo.


Veliko novejših sort sadnega drevja je precej bolj občutljivih na bolezni, zato zahtevajo več oskrbe. Prvi korak je učinkovita odprava listnih uši, kot najbolj pogostega prenašalca bolezni. Neem tonic, organsko gnojilo z učinkom insekticida brez karence, je oljni pripravek, ki drevo nahrani in učinkovito prepreči in odpravi pristnost listnih uši. Okoli jajčec in škodljivcev naredi tanek fin neprepusten sloj, ki jih zaduši.

Le te so pogosto vzrok širjenja virusnih bolezni (šarka, metličavost jablan, smrt hrušk). Bakterijske bolezni sadnega drevja s katerimi se največkrat srečujem pa so hrušev ožig, rak skorje in breskova bakterijska pegavost.

Breskova kodravost, cvetna monilija, škrlup, listna luknjičavost so bolezni, ki jih sam učinkovito preprečujem in nadziram s pravočasnim preventivnim škropljenjem z mešanico čajnega zeliščnega pripravka, ki deluje kot nadomestek bakra in kot insekticid, fungicid in akaricid, Bio-ZEL Je brez karence in v kombinaciji, kjer dodam morske alge Kelp tonic, učinkovito preprečuje razvoj vseh glivičnih bolezni.

Čajno zeliščni pripravek Bio-ZEL v kombinaciji z Neem tonic, organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence, izredno učinkovito prepreči pojav škodljivcev na sadnem drevju, jagodičju in vrtninah. Za predspomladansko škropljenje je dovolj le uporaba Neem tonic, saj nadomesti oljne mešanice na osnovi ogrščice in zaradi prisotnosti azadirachtina še bolj učinkovito in dalj časa deluje na škodljivce. Pa še pognoji drevo!


Bakrene pripravke ne smemo mešati z mineralnimi olji. Najprej mešamo škropiva v prahu, ki jim nato dodamo tekoča škropiva. Sam nikoli ne mešam Kelp tonic in Neem tonic, temveč vedno počakam, da med škropljenjema mine 24 ur. Le tako bosta delovala v polni moči. Škropim vedno zelo zgodaj zjutraj, še raje pa zvečer, ko čebel več ne motim pri opraševanju.


Več podrobnosti o škropilnih načrtih za posamezno sadno drevje in jagodičje si lahko pogledaš TUKAJ.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page