facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Bolezni paprike

Updated: 7 hours ago

Bolezni paprike so največkrat posledica visoke zračne vlage in preobilice dežja. Številne se pojavljajo samo v rastlinjaku, zato pozor vrtičkarji, ki paprike sadite v rastlinjake.

Paprika
Paprika

BOLEZNI PAPRIKE

Padavica - Pythium spp

Kaj je padavica in kako delovati proti padavici?

Padavica je glivična bolezen. Čas pojava padavice je vse leto. Pojavlja se na vseh vrstah rastlin (vrtnine in okrasne rastline) in ni značilna le za paprike.

PRVI ZNAKI OKUŽBE

  • Na koreninah in koreninskem vratu (to je spodnjem delu stebelca) se pojavijo rumene pege, kasneje še rjave in črne pege.

  • Koreninski vrat zgnije, se posuši, rastline so položene in stebla so stanjšana. Propadle rastline običajno prekrije siva prevleka.

  • Rastlinjaki zaradi visoke relativne vlage nudijo optimalne pogoje za pojav in širitev glive, ki v zemljo prehaja skozi odmrle na tla položene rastline.

REŠITEV:

  • Nikoli ne sejemo pregosto.

  • Pri sejanju uporabljamo zdrava semena.

  • Semena pred sejanjem namočimo v vodno mešanico Kelp tonica za čas 1 ure ali vsaj v čisto neoporečno vodo.

  • Setvene razdalje preverimo za vsako posamezno vrsto, ki jo sadimo.

  • Upoštevanje kolobarja zmanjša možnosti nastanka bolezni.

  • Preventivna krepitev rastlin in skrb za razvoj močnega koreninskega sistema je zelo pomembna, zato je pomembno redno preventivno škropljenje vsakih 7 do 10 dni s silicijem, kalcijem, vitaminom E, kar dobimo v njivski preslici ali hladno stiskanih morskih algah KELP TONIC. Močne celične stene rastlin zagotavljajo odpornost na morebitne okužbe.

  • Ostanke okuženih rastlin takoj odstranimo s tal.


Bela gniloba - Sclerotinia sclerotiorum

Siva plesen na vrtninah - Botrytis spp.

Gniloba plodov paprike - Phytophthora capsici

padavica

PREVENTIVA:

Vsa potrebna hranila, minerale in aminokisline za zmanjševanje šokov zaradi vremena rastline dobijo s škropljenjem in zalivanje z organskim mineralnim gnojilom Kelp tonic. Edine nerazredčene hladno stiskane morske alge Ascophyllum nodosum na tržišču vsebujejo vse, kar paprika, paradižnik, kumare, bučke, jagode, fižol ... vrtnine potrebujejo za dobro in zdravo rast.Formula za uspeh: 2 ml Kelp tonica zmešati v 1 liter mlačne vode in vsakih 7 dni poškropiti po rastlinah, ter jih hkrati še zaliti. Rezultati bodo opazni takoj!Znaki bele gnilobe so skoraj vedno enaki na vseh rastlinah
Znaki bele gnilobe so skoraj vedno enaki na vseh vrtninah

KURATIVA:

Za odpravo bolezni in tudi preventivo je glede na obilico dežja najbolj učinkovita kombinacija aminokislin, hranil, ki jih rastlinam zagotavlja Kelp tonic, bakrenih nadomestkov, ki kot antibiotik za rastline zagotavlja čajna zeliščna mešanica Bio-Zel in ekološke bakrene mešanice Labicuper.


Formula za uspeh: 2 ml Kelp tonica + 2,5 ml Bio-zela + 2 ml Labicuper zmešati v 1 liter mlačne vode in vsaj dvakrat na 7 dni poškropiti po rastlinah, ter jih hkrati še zaliti.

Siva plesen na papriki - avtor Hortomallas
Siva plesen na papriki - avtor Hortomallas


Gniloba plodov paprike - avtor Hortomallas
Gniloba plodov paprike - avtor Hortomallas


Comentarios


bottom of page