facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Bolezni kumar

Updated: Feb 18

Kot velja za večino bolezni, ki napadajo plodovke, so tudi bolezni kumar največkrat posledica visokih temperatur in previsoke relativne zračne vlage. Povedano po domače:" hudiča, a že spet dežuje?"


Številne bolezni kumar se pojavljajo samo v rastlinjaku, zato morate biti še toliko bolj skrbni, če kumare sadite v rastlinjake.


Zdrave kumare ni težko vzgojiti
Zdrave kumare ni težko vzgojiti


PREVENTIVA:

Za preventivo je najbolj učinkovita kombinacija aminokislin in hranil, ki jih rastlinam zagotavljajo rjave alge Kelp tonic.


Formula za uspeh: 1-2ml Kelp tonica zmešati v 1 liter mlačne vode in vsakih 7 dni poškropiti po rastlinah, ter jih hkrati še zaliti. Rezultati bodo opazni takoj!


Edine hladno stiskane nerazredčene morske rjave alge Ascophyllum nodosum na tržišču vsebujejo vse, kar paprika, paradižnik, kumare, bučke, jagode, fižol ... vrtnine potrebujejo za dobro in zdravo rast.

Za kurativo nekaterih bolezni kumar Kelp tonic dodaj Bio zel, čajno zeliščno mešanico, ki deluje kot antibiotik za rastline ter ekološko bakreno mešanico Labicuper, ki po škropljenju za nekaj ur prepreči procese v rastlini.

Vsa potrebna hranila, minerale in aminokisline za zmanjševanje šokov zaradi vremena rastline dobijo s škropljenjem in zalivanjem z organskim mineralnim gnojilom rjave alge Kelp tonic.Če te zanimajo podrobnejša navodila za reševanje težav posameznih boleznih kumar, si spodaj oglej seznam in povezave do podrobnih člankov z rešitvami.


BOLEZNI KUMAR - kratke informacije

S klikom na puščico izveš več o sami bolezni in ekološkimi ukrepi.

Kumarna pepelovka - Sphaerotheca fuliginea


kumarna pepelovka
kumarna pepelovka

Bolezen ogroža kumare, melone, lubenice in buče od junija do avgusta.

PRVI ZNAKI:

  • beli plesnivi madeži na listih ....

REŠITEV: preberi članek

  • dodajanje zeolita Bio-ZE

  • preventiva - aminokisline in hranila, rjave alge Kelp tonic. škropimo na 10 dni.

  • kurativa - kombinacija aminokislin, hranil (Kelp tonic) in bakrenih nadomestkov (Bio-zel) ter ekološke bakrene mešanice Labicuper.

Siva plesen na vrtninah - Botrytis spp

Kumarni mozaik

Kumarna plesen / plesen bučnic - Pseudoperonospora cubensis

Krastavost kumar - Cladosporium cucumerinum

Gniloba plodov paprike - Phytophthora capsici
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page