facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Benjamin - skrita terapevtska moč v pisarni

Si v službi opazil/a, da se v nekaterih pisarnah sodelavci raje in dlje zadržujejo kot v drugih?


Reciva, da ni zaradi nadrejenih in nenehnih delovnih nalog, veliko k temu pripomore tudi benjamin.


Njegovi klinično dokazani pomirjujoči učinki sproščajo nemirne misli, ustvarjajo harmonijo na delovnem mestu in zmanjšujejo stres.


Beri dalje, da spoznaš, kako benjamin povečuje kreativno razmišljanje in povečuje produktivnost.

Benjamin kot vir navdiha v pisarni
Benjamin kot vir navdiha v pisarni

Benjamin povečuje kreativno razmišljanje:

  • Izgled njegovih zelenih listov v možganih ustvarja umirjeno okolje, ki poveča sposobnost uma za ustvarjalno razmišljanje.

  • Povečuje koncentracijo kisika v prostoru in z več kisika naši možgani lažje razmišljajo

  • Vizualna stimulacija spodbuja domišljijo

  • Občutek povezanosti z naravo krepi ustvarjalne misli

Pri postavljanju benjamina v pisarno je pomembno, da ga postavimo na vidno mesto, kjer bo njegova prisotnost najbolj očitna. Prav tako je ključnega pomena redno skrbeti za rastlino, da ostane zdrava, saj zdrava rastlina izžareva pozitivno energijo in spodbuja kreativno razmišljanje.Kako ohraniti zdrav benjamin v vseh letnih časih?

Zdrav benjamin v pisarni
Zdrav benjamin v pisarni

Temperatura: najbolj ustrezna temperatura poleti znaša od 20 do 25°C, pozimi pa vsaj 17°C. Ne prenašajo prepiha.

Svetloba: zahteva veliko svetlobe, sicer se listi povesijo. Lahko prenese tudi temnejše prostore, bo pa takrat izgubljal liste.

Vlažnost zraka: ustreza mu vlažnost prostorov vsaj 50%, v bolj suhih prostorih bo hitro začel odmetavati liste. Zrak lahko dodatno vlažimo z mlačno vodo ali mokro brisačo obešeno blizu benjamina.

Postavitev: benjaminovec ima rad toploto in visoko vlažnost zraka. Majhne rastline lahko postavimoskupaj z drugimi rastlini, medtem ko velike rade rastejo na samem. Ni naklonjen selitvam, zato ga je najbolje ves čas ohranjati na istem mestu.


Gnojenje: enkrat na dva tedna v obdobju rasti, pozimi ne gnojimo.

Vrsta zemlje: navadna cvetlična zemlja z rednim dodajanjem hranil

Zalivanje: največ dvakrat na teden med poletjem. Koreninska gruda se ne sme posušiti, a vode ne smemo pustiti v podstavku. Pozimi enkrat na 7 do 10 dni. Ob vsakem zalivanju mu dodamo Kelp tonic za ohranjanje hranil.


FORMULA ZA USPEH PRI DOZIRANJU HRANIL:


V 0.5l mehke vode dodamo 1 ml Kelp tonica in škropimo po obeh straneh listov. Nežno zalijemo, preostanek porabimo za preostale sobne rastline. V kolikor smo škropili proti škodljivcem, skrbimo, da najprej dvakrat škropimo z Neemom in Biozelom, nato začnemo s Kelpom!Presajanje: spomladi po obdobju mirovanja. Če rastlina dobro raste, jo ne presajamo vsake leto, večjim rastlinam pa zamenjamo samo vrhnjo plast prsti.

Obrezovanje: Benjaminovec poganja med rastjo zračne korenine in teh ne smemo nikdar porezati. Določeno višino rastline lahko obdržimo z rednim obrezovanjem vrhnjih mladik. Če se preveč razraste, ga spomladi lahko obrežemo. To naredimo takoj, ko začne poganjati. Na odrezanih mestih se iz rastline cedijo sokovi, zato jih je potrebno temeljito zaščititi.


TRIK ZA ZAŠČITO ODREZANIH MEST: vzamemo papirnato brisačko in na vsako odrezano vejico `zalepimo obliž`, ki zaustavi poškodbe in odtekanje sokov. Tako zdrav benjamin je veliko bolj odporen na bolezni in škodljivce.Škodljivci, ki napadejo benjamina:

Benjaminovca lahko napadejo voskate uši, ki pustijo voskasto prevleko na listih in palmin

resar, ki povzroča, da listi naprej rumenijo, kasneje pa se na listih pojavijo sive lise.


Benjamin zna biti dovzeten za škodljivce, zato ga je potrebno redno pregledovati. Če se v listih pojavijo luknjice, začnejo listi nenadoma izpadati ali če vidimo pajkove nitke, je čas za takojšnje ukrepanje.


FORMULA ZA USPEŠNO ODSTRANJEVANJE ŠKODLJIVCEV NA BENJAMINU:


V 1l mehke mlačne vode (ca.30°c) dodaj 2.5ml biozela in 1 zamašek Neem tonica (12-14ml). Benjamina temeljito poškropi po listih z obeh strani in ga minimalno zalij s pripravljeno svežo mešanico, Preostanek uporabi za druge sobne rastline. Ponovi čez 7-10 dni!202 views

Comments


bottom of page