facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Čebulna muha - ukrepi za zatiranje

Updated: Feb 21

Čebulna muha - učinkoviti ukrepi za ekološko zatiranje, preventiva in kurativa


Čebulna muha je nadloga, ki pogosto povzroči težave pri gojenju čebule, česna in drugih čebulnic, vendar s pravilnimi koraki lahko preprečimo njeno škodljivost. Preberi, kako koraki, kot so uporaba kolobarjenja, razkuževanje tal, odstranjevanje plevela in okopavanje, izbira vetrovne lege, pravilno prekrivanje gredic, uporaba rumenih lepljivih plošč, namakanje v naravnem gnojilu/insekticidu ter preventivno škropljenje, in mešani posevki lahko pripomorejo k temu, da čebulna muha nikoli več ne bo povzročala težav.Čebulna muha, ekološko zatiranje
Čebulna muha, ekološko zatiranje

  • Kolobar:

uporabimo širok kolobar, najbolje je sajenje čebule na isto mesto vsako peto leto, oziroma minejo naj vsaj tri leta preden čebulo sadimo na isto mesto. Tla bogata z organsko maso nimajo prisotnosti čebulne muhe in drugih muh, zato je tla priporočljivo razkužiti in gnojiti z Neem cake, organskim gnojilom.


Bogato organsko maso dosežemo z

  • Razkuževanjem tal:

Čebulna muha prezimi, kar pomeni, da je potrebno tla razkužiti. Za razkuževanje tal in preprečitev razvoja ličink čebulne muhe uporabimo Neem cake, naravno organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida. Prisotnost aktivne snovi azadirachtin v neemu aktivno in izredno učinkovito prepreči razvoj bub in čebulne muhe, ki na nadaljevanje razvoja pozimi čaka v zemlji.

Azadirachtin aktivno in 100% učinkovito prepreči izbruh čebulne muhe zaradi prisotnosti preteklo sezono, zato je potrebno zemljo razkužiti z gnojenjem z Neem cake dvakrat letno, jeseni in spomladi. Uporabimo 4 kg Neem cake gnojila na 100 m2.
  • Namakanje v naravnem gnojilu/insekticidu in preventivno škropljenje:

Namakanje: naredimo vodno mešanico, kjer uporabimo organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic. Zamašek gnojila (15ml) raztopimo v 1 L mlačne vode in čebulčke pustimo namočene celo noč, pred načrtovanim sajenjem . Čebulčke zjutraj s papirnato brisačko osušimo in posadimo. V času naletov ponovno uporabimo Neem tonic in sadike poškropimo. Neem tonic deluje na jajčeca in ličinke (v primeru okužbe, mešanica je identična, sadike je poleg škropljenja potrebno tudi zaliti in postopek ponoviti čez 7 dni).

Po rezultatih sodeč prekrivanje ob takem delu ni potrebno.

Preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence, učinkovito prepreči prisotnost čebulne muhe na čebuli, česnu, itd. Čebulna muha enostavno ne zavoha čebule in je zaradi specifičnega vonja ne prepozna kot čebulo, česen, šalotko, zato ne pušča zalege okoli nasadov čebulnic
Pomembno je redno pregledovanje prisotnosti listov in okolice rastlin ter rumenih lepljivih plošč, da bi ugotovili prisotnost jajčec in naleta muh.

Kljub voskastim listom čebule, se bo oljnata vodna mešanica dobro prijela listov čebule in učinkovito preprečevala prisotnost čebulne muhe.

  • Odstranjevanje plevela in okopavanje:

Več je plevela, več je možnosti gostiteljev, kamor čebulna muha odlaga svoja jajčeca (npr regrat), zato je potrebno plevele redno odstranjevati. Rahljanje zemlje okoli čebule, odsotnost plevelov povečuje pridelek in zmanjšuje prisotnost čebulne muhe. Čebulna muha slabo leta, zato zemljo okopavamo okoli čebule na vetrovne dni.

  • Vetrovna lega:

Čebulo sadimo na vetrovno lego, kar zmanjša možnost, da bi čebulo napadla čebulna muha. Čebulna muha je slab letalec! Hkrati preventivno ukrepamo proti boleznim čebule (gnilobe itd).

Vetrovna lega zmanjšuje prisotnost čebulne muhe
Vetrovna lega zmanjšuje prisotnost čebulne muhe
  • Prekrivanje gredic:

Čebulo prekrijemo s kopreno, zavesami, belo tkanino, vendar vedno čez oporo z loki višine vsaj 50 cm nad gredico, saj čebula ne mara ploskega prekrivanja. Poskrbimo, da tkanina ni raztrgana in da so robovi prekriti z zemljo, da veter ne dviguje tkanine in ustvarja odprti. Tkanina, zavese naj bodo vedno bele barve, saj čebulna muha, ne mara bele barve.

  • Rumene lepljive plošče:

Čebulna muha leti največ do 30 cm nad čebulo, zato rumene lepljive plošče obesimo od 20 do 30 cm nad čebulo. Služijo kot izvrsten indikator, ki pove, kdaj je čas za preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence.

  • Mešani posevki:

Korenje in zelena z vonjem odganjata čebulno muho, čebula odganja korenjevo muho. Spomladi zaradi različnega časa sajenja ta ukrep ni zelo učinkovit, izjemno pa nam pride prav jeseni. Dobri sosedje so solata, motovilec, pastinak, azijska listna zelenjava, bučke, kumare in paradižnik. Nikakor pa čebuli ne odgovarjajo stročnice, kapusnice, krompir, špinača in beluši.Če želiš še bolj spoznati čebulno muho in izvedeti znake napada čebulne muhe na vrtnine, si preberi članek Znaki okužbe s čebulno muho.


Za več informacij o količinah si oglej rubriko ŠKROPILNI NAČRTI – ČEBULA!

1,716 views

Comments


bottom of page